Deşi sunt nemulţumiţi de reducerile salariale, poştaşii teleormăneni n-au marşat încă la protestele organizate la Bucureşti
Salariaţii din 14 oficii poştale din Bucureşti au declanşat în prima zi a acestei săptămâni o grevă de protest la adresa conducerii Companiei “Poşta Română”, nemulţumiţi fiind de măsurile anunţate privind reducerea programului de lucru la şase şi chiar patru ore pe zi şi, implicit, a salariilor pentru circa 10.000 de lucrători poştali, existând chiar temerea ca aceştia să-şi piardă locurile de muncă. Luni, după amiază, şi ieri dimineaţă protestele s-au extins la aproape toate oficiile poştale din Bucureşti, în judeţul Cluj şi în alte câteva oraşe din ţară.
Deşi intenţia de a protesta a fost anunţată la finele săptămânii trecute, preşedintele Blocului Naţional Sindical şi lider al Sindicatului Poşta Română, Matei Brătianu, a declarat că este vorba despre o “revoltă” spontană a factorilor poştali, care nu mai vor să plece pe teren, protestând în acest fel la adresa conducerii Companiei“.
“Poşta Română” este una dintre companiile de stat scoase la privatizare, are peste 7.000 de oficii poştale şi circa 32.000 de angajaţi. Cum compania se află într-o situaţie economică extrem de dificilă, pentru ca aceasta să poată fi privatizată trebuie luate o serie de măsuri de redresare din punct de vedere financiar, în acest sens existând un acord semnat în luna septembrie 2012 între conducerea companiei şi Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România. În consens cu prevederile acordului, pentru a se păstra echilibrul între drepturile salariale şi volumul real de activitate, s-a trecut la verificarea volumului de prestaţii poştale. În comunicatul emis de conducerea “Poştei Române” se arată : :”Scăderea volumului de prestaţii poştale la nivel naţional şi internaţional determină reducerea necesarului de forţă de muncă. Cea mai recentă normare efectuată în cadrul “Poştei Române”, cu acordul scris al sindicatelor, a inclus verificarea şi actualizarea datelor de trafic şi a volumului de prestaţii poştale şi a indicat o serie de diferenţe semnificative faţă de volumul de muncă estimat acum patru ani”.
Lucrătorii poştali din Teleorman n-au marşat încă la protestele organizate de către colegii lor din Bucureşti, deşi măsurile luate de către conducerea Companiei Poşta Română îi afectează şi pe ei, după cum ne-a precizat liderul sindicatului lucrătorilor poştali teleormăneni, Nicu Tuinea. S-a lucrat normal, cel mai vizibili fiind poştaşii, care s-au deplasat pe teren pentru distribuirea presei, pensiilor şi a corespondenţei. Sunt urmărite cu interes protestele desfăşurate la Bucureşti, Cluj şi în alte judeţe din ţară, în funcţie de răspunsul dat protestatarilor de către conducerea companiei Poşta Română urmând a se trece sau nu şi la acţiuni de protest şi în Teleorman.
George ZAVERA