Depozitarea ilegală a deșeurilor, sancționată cu amenzi de până la 40.000 lei și confiscarea utilajelor de transport
Construirea depozitului de deșeuri menajere de la Mavrodin, unde sunt reciclate materialele refolosibile aduse aici din toate localitățile teleormănene a condus în ultimii ani la rezultate notabile în ceea ce privește asigurarea unui mediu sănătos. Din păcate unele din administrațiile publice locale, unele dintre companii și instituții, dar și foarte mulți cetățeni fie din comoditate, fie că nu au înțeles pe deplin că starea de sănătate a populației depinde de reducerea gradului de poluare a terenurilor, apelor, a mediului ambiant, nu au pus încă stavilă aruncării deșeurilor menajere în locurile nepermise de lege. Sunt încă localități din județ în care, pe marginile satelor, pe firul apelor, pe terenuri agricole sunt aruncate la întâmplare deșeuri din plastic, din sticlă, îmbrăcăminte, cutii de vopseluri, materiale provenite din demolări. Pentru prevenirea unor astfel de situații, în contextul legislației europene legate de mediul înconjurător, în Parlamentul României se află în curs de adoptare un nou proiect de lege inițiat de către liberali. Un proiect care prevede creșterea amenzilor pentru depozitarea deșeurilor pe terenuri din intravilan ori extravilan, dar și sancțiuni complementare constând, în principal, în confiscarea utilajelor cu care au fost transportate deșeurile.
Amenzile pot ajunge la un cuantum maxim de 40.000 de lei și la confiscarea utilajelor. Astfel că administrațiile publice locale, fermierii, instituțiile, dar și persoanele fizice trebuie să fe mult mai atente în ceea ce privește depozitarea deșeurilor. În susținerea acestei inițiative legislative, parlamentarii liberali propun înăsprirea amenzilor și confiscarea mașinilor, utilajelor cu care s-au transportat deșeurile și pentru că, în ultimul timp, s-a apelat tot mai puțin la transportatori autorizați, iar deșeurile rezultate din construcții, demolări, reparații, amenajări ale clădirilor ajung să fie abandonate pe terenuri sau în locuri care devin în timp depozite necontrolate de deșeuri. Pe de altă parte, există transportatori neautorizați care recurg la practici neconcurențiale, aplicând costuri mult mai mici decât operatorii economici autorizați, preiau de la populație deșeurile din construcții și le depun la întâmplare, fără a exista documente care să precizeze deținătorul, locul de destinație, tipurile de deșeuri, locul de încărcare, cantitatea de deșeuri și codificarea deșeurilor, conform legii. Sub presiunea acestui fapt, chiar și prestatorii autorizați tind să renunțe la practicile conforme privind gestionarea deșeurilor din construcții.
Proiectul de lege propune și alte sancțiuni complementare, care încep cu ridicarea deșeurilor și curățarea terenului și confiscarea mașinilor cu o masă mai mare de 3,5 tone care au servit la transportul deșeurilor până la locul unde au fost aruncate/depozitate ilegal.
George ZAVERA