Depolitizarea Fiscului, singura soluţie
În disperare de cauză Fiscul a apelat la o şmecherie ieftină, trimiţând tuturor agenţilor economici, persoane juridice sau fizice, o adresă prin care îi anunţa că au fost aleşi „aleatoriu” pentru o analiză de risc, adică un control la sânge. Oamenii lui Chiţoiu au crezut că după această manevră ieftină, agenţii economici vor da năvală la trezorerii să-şi achite obligaţiile bugetare. Deşartă speranţă! Pentru că cei care şi-au plătit şi până acum obligaţiile fiscale vor continua s-o facă fără ameninţările ANAF, iar cei care au tras clapa Fiscului o vor face şi în continuare, atâta vreme cât firmele vor fi tratate diferit, în funcţie de apartenenţa sau nu la grupări politice sau cercuri de interese.
Premierul Ponta, îngrijorat de nerealizarea încasărilor prognozate la buget vine cu o propunere halucinantă: scăderea TVA la 22% şi creşterea cotei unice de impozitare unică cu 6 procente, pentru a compensa „nerealizările” Fiscului. Mediul privat sare ca ars iar liberalii declară ferm că atâta vreme cât vor fi ei la guvernare cota unică nu va creşte.
Toată lumea e bulversată până în jurul prânzului, când vicepremierul Daniel Chiţoiu iese la rampă şi declară: „Din punct de vedere al impozitării directe, pe profit, pe dividende şi pe toate veniturile obţinute de o persoană fizică, cota de 16% este una dintre cele mai mici din UE şi din acest punct de vedere suntem cei mai competitivi din acest punct de vedere. (…). Ea va rămâne neschimbată pe perioada 2013-2016.”
Aşadar, nu mărirea sau scăderea taxelor e soluţia, ci creşterea capacităţii de colectare a Fiscului românesc, care ţine de profesionalismul şi competenţa funcţionarilor, de onestitatea lor, dar mai ales de independenţa lor faţă de clasa politică.
Depolitizarea fiscului înseamnă, în mod sigur, creşterea încasărilor la buget şi reducerea evaziunii. Altă soluţie nu există.
C.O.