Deciziile Vioricăi

Primul ministru al României, teleormăneana Viorica Vasilica Dăncilă s-a hotărât: l-a demis pe ministrul Justiției Tudorel Toader. După ce a trecut ca ministru prin Guvernele conduse de Sorin Grindeanu, apoi de Mihai Tudose, din cel de-al treilea Guvern pesedist condus de Viorica Vasilica Dăncilă, ministrul de la Justiție, Tudorel Toader a fost demis fiindcă nu a pus în operă modificările la Codul penal și cel de procedură care l-ar fi absolvit de ”păcate” pe Liviu Nicolae Dragnea, președintele Partidului Social Democrat.

La Comitetul Executiv al PSD Viorica Dăncilă a făcut o serie de precizări cu privire la schimbările care vor avea loc în Guvern, menționând că la ministerul Fondurilor Europene și la ministerul Românilor de Pretutindeni vor fi numiți în funcții Oana Florea și respectiv Liviu Brăiloiu. De asemeni premierul Viorica Dăncilă a anunțat că PSD a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader și l-a demis, iar pentru funcția de ministru la Justiție a numit pe Eugen Nicolice, vicepreședintele Camerei Deputaților, cel care a mai căzut o data pe jos în Parlament. Rămâne de văzut când va căde și din funcția ministerială.

Viorica Dăncilă a declarat în privința lui Tudorel Toader: ”S-a votat și s-a acceptat demiterea lui Tudorel Toader; sper să fie dublată și de demisie. Pentru ministerul Justiției inițial nu avem nicio propunere, dar colegii au decis să îl propună pe Eugen Nicolicea. Nu avem nominalizarea din partea președintelui Klaus Werner Iohannis. Voi avea o discuție cu domnul președinte cu privire la nominalizările pe care le avem. Trebuie să înțeleagă că este necesară o colaborare și că este decizia premierului”.

Social-democrații care au fost de față la Comitetul Executiv al PSD au votat în marea lor majoritate mazilirea lui Tudorel Toader de la Justiție. La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României, al doilea om în stat, președintele Alianței Liberalilor și Democraților, cel care l-a susținut pe Tudorel Toader, a declarat: ”Tudorel Toader a ajuns într-un conflict cu partidul de guvernământ ca urmare a refuzului de a adopta o Ordonanță de Urgență pe codurile penale”.

Tăriceanu a amintit că ministrul Justiției Tudorel Toader este cel care a reușit demiterea Laurei Codruța Kovesi. Tăriceanua mai declarant despre Tudorel Toader: ”A adus Justiția la normalitate. E greu să împaci le toată lumea”. Ce va urma, rămâne de văzut.

Ioan DUMITRESCU