De unde vine sărăcia? – Doar 14 la sută dintre teleormăneni mai au astăzi statul de salariaţi!

Lipsa investiţiilor şi reducerea masivă a locurilor de muncă existene în fostele fabrici din localităţile teleormăene au făcut ca acest judeţ să se înscrie pe primele locuri în clasamentul celor mai sărace judeţe din ţară. Şi nici nu avea cum să nu ocupe un asemenea loc ruşinos, devreme ce astăzi din cele 370.000 de persoane care trăiesc în Teleorman doar 14 la sută se mai regăsesc în câmpul muncii. Conform datelor oficiale comunicate de către Direcţia Judeţeană de Statistică Teleorman, în cursul lunii septembrie a.c. doar 53.119 teleormăneni au plecat zilnic la serviciu. Dintre aceştia, 17.598 îşi desfăşoară activitatea în industrie şi construcţii, 4.303 în agricultură şi serviciile conexe, silvicultură şi piscicultură, iar 31.218 în sfera serviciilor, din ultima categorie de salariaţi făcând parte şi funcţionarii încadraţi la stat. În aceeaşi perioadă, în Teleorman s-a înregistrat una din cele mai mari rate a şomajului, de 9,9 la sută, numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă ridicându-se la 17.244 persoane, ceea ce a făcut ca Teleormanul şi judeţul Vaslui să ocupe primele două locuri în clasamentul judeţelor cu cel mai mare deficit de locuri de muncă. Din rândul celor 17.244 şomeri, doar 3.514 au primit indemnizaţie de şomaj, celelate 13.730 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă fiind cuprinse în categoria şomerilor neindemnizaţi.
Şi ca povara de pe spatele teleormănenilor care încă mai un loc de muncă să fie şi mai mare, salariile pe care aceştia le obţin au fost la cel mai scăzut nivel din ţară. Concret, câştigul sala rial mediu net la nivelul judeţului Teleorman obţinut în luna septembrie a.c. a fost de 1.226 lei, mai mic cu 23,8 la sută faţă de salariul mediu net pe economie. Salariul mediu net obţinut de către lucrătorii din industrie şi construcţii a fost de 1.171 lei, iar cel obţinut de către salariaţii din agricutură, vânătoare, servicii conexe şi silvicultură s-a ridicat la 1.044 lei. Cele mai mari salarii nete din judeţ, respectiv de 1.290 lei, au fost primite de către salariaţii din servicii, inclusiv de către funcţionarii din administraţia publică locală.
Alături de cei 53.119 salariaţi şi 3.514 şomeri indemnizaţi, au beneficat de venituri din pensii din sistemul asigurărilor sociale de stat 94.701 persoane, iar de diferite indemnizaţii prevăzute prin legi speciale în jur de 17.000 de persoane. Făcând o socoteală simplă, în luna respectivă s-au aflat în plată circa 168.000 de teleormăneni, pentru mai bine de 75 la sută dintre aceştia banii provenind de la stat.

George ZAVERA