De la tradiţie şi istorie până la kitsch şi nesimţire
La români nu există petrecere cu mici şi băutură fără să rămână în urmă munţi de gunoaie. Indiferent că organizatorii pun la dispoziţie sau nu coşuri de gunoaie, farfurii şi pahare de unică folosinţă, sticle sau ambalaje de mici sunt aruncate peste tot.
Acest lucru se aplică “cu sfinţenie” şi în Teleorman. De zilele Municipiului Alexandria, teleormănenii şi-au dat arama pe faţă. Sute de doze de bere, mii de pahare de plastic şi tot atâtea cartoane de mici, mânjite cu puţin muştar, zăceau aruncate peste tot prin centrul reşedinţei judeţului, chiar şi pe puţinul spaţiu verde din zonă, întregind tabloul printr-o imagine cu adevărat dezolantă.
Semne că teleormănenii au simţul distracţiei foarte bine dezvoltat, însă bunul simţ le lipseşte cu desăvârşire.
Municipiul Alexandria a împlinit venerabila vârstă de 181 de ani de atestare documentară. Acest eveniment nu putea trece neobservat. Motiv pentru care au fost organizate zeci de concursuri, adresate tuturor categoriilor de vârstă.
Pe lângă aceste concursuri, alexăndrenii s-au mai putut bucura de spectacole, expoziţii de artă, procesiuni religioase, dar şi multe alte surprize.
Zilele Alexandriei au debutat încă de joi cu o serie de concursuri distractive. Unul dintre ele, organizat în premiera anul acesta, a solicitat atât intelectul cât şi fizicul concurenţilor. Toţi participantii au declarant, însă, că s-au distrat copios.
Concursul de orientare “Ne cunoaştem oraşul?”, organizat, anul acesta în premieră, de Zilele Alexandriei a reunit la start 10 echipe formate din câte trei membri. Fiecare echipă a avut de parcurs acelaşi traseu, bine stabilit dinainte de organizatori, astfel că instituţii sau monumente emblemă pentru Alexandria au reprezentat puncte importante pe harta concursului. Echipele au pornit, dis de dimineaţă, din parcul de lângă primărie şi au parcurs un traseu ce a fost descoperit punct cu punct pe măsură ce au trecut de toate probele şi au bifat cele 16 puncte intermediare de control.
După aproximativ două ore, primele echipe au atins şi linia de sosire, vizibil obosite după parcurgerea unei rute care a solicitat nu doar mintea participantilor, ci şi fizicul acestora.
Vineri a fost ziua tradiţie. Încă de dimineaţă a fost deschis târgul meşteşugarilor. La prânz alexăndrenii au putut asista la parada portului popular, iar pe seară la un spectacol de muzică lăutărească.
Sâmbătă au fost multe concursuri, dar şi expoziţii. Prima dintre ele a fost a maşinilor de epocă. Aproximativ 40 de maşini de epocă au strălucit în centrul Alexandriei, cu ocazia zilelor oraşului. Autoturismele care şi-ar găsi cu uşurinţă un loc într-un muzeu au fost aduse din toate colţurile ţării.
Lustruite, aranjate, ca scoase de pe bandă. Aşa s-au prezentat cele 40 de automobile de epocă participante la expoziţie. Cum şi-au făcut apariţia pe străzile din municipiul Alexandria, acestea au atras privirile a sute de trecători. Deşi proprietarii bijuteriilor pe 4 roţi îşi au domiciliul în Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman sau Bucureşti, cu toţii au ceva în comun, pasiunea pentru frumos, dar în special pentru autoturisme mai vechi de 30 de ani.
Deşi cu toţii spun că această pasiune este destul de costisitoare, nici unul nu se gândeşte să renunţe sau să-şi vândă maşina în care a investit pe lângă bani, timp şi mult suflet. Proprietarii acestor bijuterii pun atâta pasiune când vorbesc despre maşinile lor, încât ai zice că îşi laudă copiii şi nu maşinile.
Bijuteriile pe patru roţi au atras imediat zeci de alexăndreni. După ce s-au plimbat printre ele şi au aflat detalii tehnice, majoritatea şi-au făcut şi poze cu care să se laude peste ani şi ani.
Câteva ore mai târziu şi alţi pasionaţi ai cailor putere au încercat să îmblânzească bestiile, de această data a fost vorba de cele cu 2 roţi. 10 sportivi din toată ţara, atât amatori, cât şi profesionişti, au participat la a doua ediţie a concursului de endurocross organizat în municipiul Alexandria.
Motoare turate la maximum, măiestrie, suspans şi dramatism. De asta au avut parte alexăndrenii care au asistat la prima ediţie a concursului de endurocross. În zona special amenajată pentru acest concurs din Pădurea Vedea, zeci de alexăndreni au urmărit cu sufletul la gură reprezentaţiile concurenţilor.
Cursa nu a fost deloc uşoară şi asta pentru că, timp de o oră, motocicliştii au avut de înfruntat, pe lângă căldura de afară şi obstacole puse special pentru acest eveniment. Cei mai rapizi concurenţi au fost răsplătiţi cu diplome, cupe şi premii oferite de Primăria Alexandria.
De la ora 19:00 a avut loc şi procesiunea religioasă, iar seara s-a încheiat pe ritmurile celor de la Maxim, Lidia Buble, Taxi şi Bere Gratis.
Ultima zi de sărbătoare, dar şi cea mai importantă dintre cele 3 a fost duminică, 30 august, de Sfântul Alexandru. Încă de la primele ore ale dimineţii, oficialităţile municipale au oferit cadouri copiilor născuţi de ziua Alexandriei. A urmat şedinţa festivă a Consiliul Local, unde a fost decernat şi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Alexandria.
Ziua s-a încheiat, aşa cum era normal, pe acorduri muzicale. Delia şi Holograf au spus alexăndrenilor “La mulţi ani”.
Trebuie spus că două persoane au leşinat la spectacolul de duminică seara fiind necesară intervenţia ambulanţelor.
Întemeierea oraşului Alexandria s-a realizat în anul 1834, după planurile urbanistice elaborate de un inginer austriac şi a primit numele domnitorului de atunci al Ţării Româneşti, Alexandru Dimitrie Ghica.
În 1968, Alexandria devine reşedinţa judeţului Teleorman, iar pe data de 27 iulie 1979 oraşul Alexandria este declarat municipiu.
C. DUMITRACHE