De la AFIR * Sprijin de maxim 100.000 euro, pentru fermierii care se asociază în grupuri de producători

De la AFIR * Sprijin de maxim 100.000 euro, pentru fermierii care se asociază în grupuri de producători

Fermierii din sectorul agricol care hotărăsc să se organizeze în grupuri de producători primesc, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (AFIR), fonduri nerambursabile de până la 100.000 euro pe an. Pentru a beneficia de astfel de fonduri nerambursabile, fermierii trebuie să acceseze Submăsura “Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol”. Respectiva submăsură de finanțare a fost instituită cu scopul de motiva cât mai mulți fermieri să se organizeze în grupuri de producători, crescând astfel rolul și competitivitatea acestora pe piața agricolă.

Principalele obiective ale acestei submăsuri sunt: îmbunătățirea performanțelor în agricultură și creșterea veniturilor exploatațiilor agricole, integrarea pe piață a producătorilor locali prin adaptarea producției acestora la cerințele pieței, comercializarea în comun a producției obținute de aceștia, crearea și promovarea lanțurilor scurte alimentare, dar și respectarea anumitor standarde referitoare la climă, mediu, siguranța alimentară ș.a.

Conform normelor aferente programului de înființare a grupurilor de producători din sectorul agricol, rata sprijinului financiar nu poate să depășească 10% din valoarea producției comercializate în primii cinci ani de la recunoașterea grupului de producători și nu poate depăși suma de 100.000 euro pe an. Sprijinul financiar se va plăti în tranșe anuale, iar durata plății este de maxim 5 ani de la recunoașterea grupului de producători. Sprijinul financiar va fi acordat în baza unui plan de afaceri, fiecare tranșă de bani din cei cinci ani de sprijin financiar corespunzând procentului prevăzut din producția comercializată de grupul de producători.

Schema de acordare a sprijinului financiar, pe cei cinci ani

Sprijinul financiar se va acorda ca procent din valoarea producției comercializate prin intermediul grupului de producători. Astfel, în anul I de activitate recunoscută a grupului de producători se va primi 10 la sută din valoarea producție comercializate, fără a depăși suma de 100.000 euro pe an. În anul II de recunoaștere se primește 8 la sută din valoarea producției comercializate, în anul III – 6 %, în anul IV – 5 %, în V – 4%, fără a depăși suma maximă de 100.000 euro pe an.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că de sprijin financiar nerambursabil de până la 100 de mii de euro pe an beneficiază și fermierii care accesează submăsura “Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”.

George ZAVERA

Despre autor