De la 1 februarie, unele litigii, rezolvate de mediatori

Începând cu 1 februarie 2013, teleormănenii care vor trebui să-şi rezolve conflictele în instanţele de judecată vor fi nevoiţi să treacă mai întâi pe la mediatori. În caz contrar, instanţa le va respinge cererea de judecată.
Această informare a făcut subiectul unei conferinţe de presă organizată ieri la sediul Centrului Regional de Mediere Sud Muntenia, din Alexandria, cea mai mare asociaţie de acest gen din Teleorman, înfiinţată de aproape un an de zile. La eveniment au participat Dorin Bădulescu, preşedintele Consiliului de Mediere şi Dan Popescu, preşedintele Centrului Regional de Mediere Sud Muntenia.
În deschiderea conferinţei, Dorin Bădulescu a ţinut să-şi exprime sincerele felicitări pentru activitatea desfăşurată de mediatorii din judeţul nostru.
”În acest an s-au realizat extraordinar de multe din punct de vedere al medierii la nivelul judeţului Teleorman, ceea ce-mi demonstrează că medierea a funcţionat şi funcţionează la nivelul judeţului”, a precizat preşedintele Consiliului de Mediere.
În ceea ce priveşte noua reglementare ce urmează a intra în vigoare de la începutul lunii viitoare, se apelează la mediere, în primul rând, pentru decongestionarea instanţelor de judecată.
Mai exact, prin mediere, conflictul va fi anihilat înainte de a se apela la instanţa de judecată, care nu poate fi apelată de către un reclamant fără ca acesta să facă dovada că s-a informat, fără a avea acel certificat de informare sau un proces verbal în funcţie de informaţie. În caz contrar acţiunile reclamanţilor vor fi respinse ca inadmisibile de către instanţă.
Medierea intervine în diverse domenii precum: medical, în speţă malpraxisul medical; protecţiei consumatorului (între consumator şi vânzător); dreptul penal. Este cunoscut faptul că în ceea ce priveşte dreptul penal, organele de poliţie şi Parchetele sunt sufocate de plângerile penale de mică amploare (loviri, vătămări corporale, abuz de încredere în formă simplă). În condiţiile în care plângerea penală a fost depusă de către partea vătămată înainte de a se pronunţa o soluţie de către Parchet, în cazul în care făptuitorul este cunoscut, părţile implicate sunt obligate să apeleze la mediere pentru a se informa şi, eventual, a încerca rezolvarea pe cale amiabilă.
Referitor la celelalte domenii în care intervine medierea, într-o anumită plajă de litigii, (de exemplu litigii civile în domeniul malpraxisului, dreptului muncii, protecţiei consumatorului, o anumită parte din dreptul penal), persoanele care se adresează justiţiei către judecători, vor trebui să se prezinte la mediatori pentru a se informa cu privire la mediere. Acest lucru este obligatoriu pentru acele părţi care doresc să acceseze şi să intre cu un litigiu în faţa instanţei de judecată.
În prezent, în Teleorman activează aproximativ 35 de mediatori care pot fi găsiţi într-un tablou afişat la instanţele de judecată şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Teleorman.
Evidenţa mediatorilor din toată ţara este gestionată de către Consiliul Naţional de Mediere, care i-a cuprins pe toţi mediatorii într-un tablou, grupaţi pe judeţe.
Este obligatoriu ca cest tablou, în care sunt specificate toate persoanele care îndeplinesc condiţiile de a exercita această meserie, să fie afişat la instanţele de judecată şi la inspectoratele de poliţie din toată ţara.

M. MEILĂ