Şanse mari de câştig pentru fermierii teleormăneni care practică agricultura ecologică
În ultimul timp, tot mai mulţi consumatori din România se îndreaptă spre utilizarea în alimentaţie a cerealelor, laptelui, cărnii, legumelor şi fructelor bio proaspete şi procesate, iar solicitările de astfel de produse pe pieţele din Germania, Austria, Franţa, America sunt foarte mari, şansele pentru fermierii români de a practica o agricultură cât mai rentabilă devenind realitate. În baza cererii tot mai mari de produse bio, agricultura ecologică din ţara se află astfel în plin proces de dezvoltare. Numărul operatorilor care lucrează în acest sistem a depăşit 26.000, iar suprafeţele arabile cultivate cu produse ecologice însumează circa 450.000 de hectare.
Cum practicarea agriculturii ecologice implică costuri mult mai mari faţă de agricultura convenţională, la sfârşitul lunii iunie a.c, Guvernul a adoptat un act normativ menit să echilibreze formele de sprijin acordate fermierilor din domeniul agriculturii ecologice în acest an, în sensul majorării cuantumului acordat micilor exploataţii (0,3-5 ha), de la 450 la 540 euro per exploataţie. “Faţă de anul trecut, sprijinul a crescut de la 4 milioane de euro la peste 7 milioane de euro. Este o creştere semnificativă, dar insuficientă, dacă ne raportăm la numărul de operatori din sistemul ecologic, astfel încât facem eforturi ca, de la an la an, să mărim aceste sume şi să răspundem nevoilor pe care le au fermierii. În al doilea rând, s-au echilibrat formele de sprijin între diferitele tipuri de exploataţii“, declara, la acea dată, ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Pentru următorul ciclu financiar, 2014-2020, în cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC) subvenţia pe suprafaţă la culturile ecologice va creşte la 600 de euro/ ha, aşa cum au stabilit recent Comisia Europeană şi Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European, nivelul sprijinului financiar pe suprafaţa agricolă lucrată în sistem ecologic fiind acelaşi pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.
Prin noua Politică Agricolă Comună, în perioada 2014-2020, operatorii din România vor beneficia, în plus, de o măsură specială din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin care vor putea accesa fonduri europene pentru înfiinţarea şi dezvoltarea exploataţiilor agricole în regim ecologic, inclusiv pentru dezvoltarea unor capacităţi de procesare a produselor, capitol la care România este deficitară.
Preţurile obţinute pe producţia exportată, benefice pentru fermieri
În procent de 90% produsele ecologice româneşti, de la miere la produse oleaginoase şi fructe, sunt exportate către ţări din Europa, acolo unde sunt procesate pentru a fi comercializate ca produs finit. Principalele destinaţii sunt Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi ţările nordice. Printre produsele româneşti ecologice, uleiul de rapiţă şi cel de floarea-soarelui sunt la mare căutare, în special în Germania şi Italia. Exporturile de produse bio din România au depăşit anul trecut 100 milioane de euro, dar potenţialul de producţie este imens. Aceasta se explică prin faptul că România beneficiază de unul dintre cele mai fertile şi curate terenuri agricole din Europa. Pe de altă parte, în întreaga ţară există mai bine de două milioane de hectare de teren necultivat, dar şi circa două milioane de ferme mici, de semisubzistenţă, pentru care conversia în ferme bio ar putea face din România unul dintre marii producători pe plan mondial.

George ZAVERA

Despre autor