De anul viitor, fără vouchere de vacanță pentru mulți bugetari!

Este vorba despre modificări importante care vor restrânge aria de aplicare a legislației privind voucherele de vacanță. Anul viitor va fi fără vouchere de vacanță pentru mulți bugetari.

Toți bugetarii care au salarii mai mari de 8.000 de lei net nu vor mai primi vouchere de vacanță. Aceste beneficii vor fi acordate între 1 ianuarie 2024 și 31 decembrie 2026, potrivit OUG nr. 8/2009. Creșterea sumei acestora a fost stipulată în Legea 296/2023, publicată în Monitorul Oficial.

„Cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană.”

De acest beneficiu ar trebui să se bucure numai angajații din sectorul bugetar ale căror salarii sunt mai mici de 14.000 lei brut.

„Cheltuielile privind drepturile de hrană / indemnizația de hrană / tichete de masă / norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară / an / persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, se precizează în documentul amintit.

Prin același document se propune limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 lei, în timp ce acordarea indemnizației de hrană sau tichetelor de masă se va adresa numai angajaților din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut.

În cazul