Dascălii: Oamenii care au învățat carte pentru a o dărui
Dascălii sunt ființele cărora le datorăm mult prea multe pentru ca vorbele să fie suficiente pentru dăruirea de care au dat dovadă pentru ca noi să ne alegem drumul cel drept.
Ei sunt aceia care ne-au format caracterul, cei care ne-au cizelat cei șapte ani de acasă, cei care au știut să ierte, ca niște adevărați părinți, care au avut multă răbdare cu noi.
Tot ei sunt aceia care au devenit modele multora dintre noi, sunt cei pe care i-am admirat și-i admirăm, urmându-le pildele.
Copiii ce-am fost, maturii de astăzi, lor le datorăm respect, pentru că ei sunt cei care ne-au învățat carte, care au trezit în noi setea de cunoaștere și dorința de a ști mereu mai mult.
Modești, iubitori de știință, dăruiesc ceea ce știu, conștienți de faptul că n-o fac în zadar, iar generațiile pe care le formează sunt cea mai dreapta și meritată recompensă.
De cele mai multe ori retrași în lumea lor, studiind continuu pentru a-și lărgi propriul orizont, sunt o categorie aparte, din care nu pot face parte decât aceia care au chemare, aceia care au har.
Mereu atenți la cei de educatia celor de care se ocupă, de multe ori se uită pe ei înșiși și se didică celor în fața cărora vin, zi de zi, cu zâmbetul pe buze, mascându-și durerea proprie, din dorinta de a nu întrista sufletele pure, care-i văd capabili să treacă de greu.
Conștiincioși cum numai ei pot fi, depunând în fiecare zi un efort pe care niciodată nu-l consideră prea mare, își văd rodul muncii depuse în timp. Abia atunci se bucură și spun, cu derutanta lor modestie: „Mi-a fost elev!”.
Fiecare meserie își are utilitatea și farmecul ei, dar cea de dascăl oferă o satisfactie aparte, aceea de a dărui știință.
Oamenii care au învățat carte pentru a dărui și altora setea de cunoaștere sunt cei pe care trebuie să-i privim întotdeauna ca pe părinții noștri spirituali, căci datorită lor am realizat în viață ceea ce ne-am propus.
Avantajul dascălilor este acela că-și retrăiesc, cu fiecare generație pe care o formează, vârsta celor pentru care muncesc. Peste ei trece timpul, dar sufletul le este tânăr, asemenea celor din sălile de clasă, pentru care deschid în fiecare zi catalogul.Anii de școală sunt cei mai frumoși ani din viața unui om, iar ei sunt așa și datorită oamenilor de la catedră, despre care, maturi fiind, vorbim toată viața.
Niciun moment din viață nu revine atât de des în discutie ca anii de școală, anii când alții aveau grijă ca nouă să ne fie bine.
Adevărați părinti, cu suflete mari, în care încape toată duioșia din lume, dascălii sunt, înainte de toate, cei care au învățat carte pentru a o dărui, la rândul lor, spre binele nostru.
Cornelia RĂDULESCU