Dac-ar câștiga din nou, Gîdea n-ar avea birou!

Se pare că cei trei trandafiri au început să se ofilească și în Teleorman și sunt multe șanse ca fosta moșie roșie să-și schimbe culoarea iar baronii și baroneții să-și facă bagajele, să părăsească palatele administrative și să se întorcă la casele ori palatele lor.
Să presupunem însă că blestemul va continua și Adrian Gîdea va câștiga un nou mandat. Ce va face el dacă se va întoarce la Consiliul Județean? Se va instala în biroul de lângă toaletă al lui Cristescu? De ce nu s-ar instala el în biroul lui Liviu Dragnea? Dintr-un motiv foarte simplu. Când “boss-ul” a ajuns deputat, biroul său cât un apartament, cu toate dotările posibile, a fost transformat în Cabinet parlamentar al deputatului Liviu Nicolae Dragnea. Iar acolo s-a instalat mâna dreaptă a fostului președinte, Mihai Putineanu, supranumit și “curierul”, pentru că îi ducea geanta diplomat și pardesiul lui Dragnea peste tot pe unde ajungea ‚”stăpânul”.
El a devenit portavocea lui Dragnea și președintele informal al PSD și al Consiliului Județean. De unde până unde această relație apropiată cu marele șef, știut fiind faptul că Liviu Dragnea era un tip rezervat în relațiile cu subalternii? Dacă veți afla că soția lui Putineanu este verișoara Bombonicăi Dragnea și că soții Dragnea le-au ținut lumânările soților Putineanu, n-o să vă mai mire nimic.
Așa a ajuns profesorul obscur de istorie un fel de factotum în Teleorman, la umbra lui Dragnea el sporindu-și într-un ritm urieșesc influența și averea.
Prima vacă de muls care îi este dăruită de naș este “sugativa bugetară” Asociația Euro Teleorman, al cărei principal obiect de activitate era atragerea de fonduri europene.
Inițial, președinte al asociației a fost Liviu Dragnea, dar pe 3 ianuarie 2007 acesta cedează conducerea finului Mihai Putineanu. La acea vreme, aproape toate unitățile administrativ teritoriale cotizau lunar cu cel puțin 2000 de lei, municipiile și orașele având o contribuție mai substanțială. De exemplu, Consiliul Județean “dăruia masa” cu 50.000 de lei lunar, iar Primăria Alexandria punea în plic 10.000 de lei în fiecare lună. Una peste alta, suma pe care o “administra” finul Mihai era de ordinul a zeci de miliarde de lei vechi annual.
Numai că banii europeni n-au prea venit, din lipsă de programe, iar mulți primari au început să crîcnească, chiar și dintre pesediști, și au început să se retragă din asociație.
Singurele “programe” care “au mers” au fost Parada Europei și un altul pentru promovarea tinerelor talente muzicale, plus câteva întâlniri ale primarilor cu privire la programul PNDL.
Și cum premiile la Parada Europei constau în călătorii în țara reprezentată ale elevilor și profesorilor respectivi, întră în scenă Valeria Gherghe, la vremea aceea directoare adjunctă la Liceul A.I. Cuza din Alexandria. Firma ei de turism organizează excursiile și primește bani mulți și siguri de la Euro Teleorman.
Cum soțul ei lucra la Tel Drum, n-a mirat pe nimeni că odată cu venirea USL la putere a fost instalată ca inspector general la Inspectoratul Școlar Județean Teleorman. Iar din această poziție a executat cu sârg “recomandările de partid”, mai ales în ceea ce privește numirea directorilor de școli, pe care-i schimba nu prin concursuri, ci pe baza contribuției la promovarea partidului. Și așa au ajuns mulți lipitori de afișe să conducă învățământul teleormănean. Iar “rezultatele” n-au încetat să apară. Teleormanul a fost mereu printre “primii din coadă” la examenele de bacalureat și evaluările naționale.
Una dintre cele mai apropiate persoane de doamna Gherghe s-a dovedit a fi Mădălina Putineanu, soția păpușarului-adjunct, căreia i s-a inventat o catedră la o școală sanitară.
Din 2008, Mihai Putineanu intră în afaceri, înființând firma “Agrotrust”, care, un an mai târziu, cumpără ferma Dona, din fostul IAS Turnu Măgurele, la care Tel Drum renunță cu o ușurință suspectă. Și aici îi merge bine, mai ales că Tel Drum îl ajută, garantându-i și creditele, Putineanu devenind principalul sponsor al PSD Teleorman, iar Agrotrust un rezervor de cadre al partidului, celebra deputată Cătălina Ștefănescu ajungând de la coada vacilor de la Dona direct în Parlament.
Nici Gabriel Putineanu, fratele curierului, nu este lăsat de izbeliște. El a condus alături de Ilie Dragne firma Zooveg 2010, unde Valentin Dragnea, fiul boss-ului, deținea cea mai mare parte din capitalul social. El a mai fost asociat și la SC Gransiloz SRL, la început cu o cotă infimă din capitalul social, dar ulterior, printr-o înțelegere ciudată, Petre Pitiș îi cedează asociatului Gabriel Putineanu cele 500 de părți sociale pe care le deținea. În urma cesiunii el se retrage din asociație fără nici o pretenție. Așa cum se va retrage și Putineanu odată cu intrarea în combinație a firmei Zooveg 2010 SRL, unde tot fiul lui Dragnea deține “grosul”.
Presa locală și centrală au prezentat de-a lungul timpului nemulțumirile proprietarilor de terenuri din Teleorman și Olt, care nu și-au primit drepturile cu anii de la firmele cu pricina.
În aprilie 2018, acționarii de la Zooveg 2010, Valentin Dragnea, Gabriel Putineanu și Ilie Dragne decid contractarea unui credit de 50000 lei, dar nu de la o bancă, ci de la Valentin Dragnea. O lună mai târziu, Zooveg 2010 devine Nutrelo Group, unde Valentin Dragnea deține 70,43% din capitalul social, Gabriel Putineanu 20%, iar Ilie Dragne restul. O lună mai târziu, Valentin Dragnea împrumută din nou societatea și cu această ocazie intră în scenă o firmă bucureșteană a lui Valentin, Bucharest Residence SRL, care “absoarbe” Nutrelo, iar acționariatul noii entități are următoarea structură: Nutrelo Group 50% din capitalul social, Valentin Dragnea 45% și Ilie Dragne 5%. După cum se poate observa, Gabriel Putineanu nu mai apare, dar nu-I plângeți de milă. A încasat destule dividende ca să doarmă liniștit în următorii ani.
Dar steaua norocoasă a lui Mihai Putineanu se pare că a început să apună după insuccesul de la alegerile europarlamentare și condamnarea lui Liviu Dragnea. S-au auzit voci din ce în ce mai puternice care l-au acuzat pe Putineanu că ar fi fost principalul vinovat de insucces și i-au cerut să părăsească biroul din Consiliul Județean, căruia Dănuț Cristescu spunea că i se va da destinația inițială sau va fi transformat în sală de ședințe. Cum acest lucru nu s-a întâmplat încă, s-ar putea ca începând de săptămâna viitoare altcineva să decidă ce se va întâmpla cu “cuibușorul” lui Mihai Putineanu, cel care până mai ieri făcea și desfăcea în Teleorman, uitând că totul în lumea asta e trecător și că roata vieții se tot învârte de la facerea lumii.
Ochiul din umbră