Cumul pensie cu salariu 2024. Poți sa mai lucrezi daca ai ieșit la pensie recent?
Noua lege a pensiei a intrat in vigoare de la 1 septembrie, așa ca nu puține sunt schimbările care se preconizează. In acest sens, am pregătit câteva spete relevante pe acest subiect, legea pensiilor, dar si in ceea ce privește un cumul al pensiei cu salariul, în 2024.
Concret, vom prezenta câteva spete relevante ale experților de la PortalCodulMuncii.
Salariații care la data de 01.01.2024 aveau deja statut de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile Legii 360/2023. Conform art. 19 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 360/2023 aprobate prin HG nr. 181/2024:
Cumul pensie cu salariu – condiții conform noii legi a pensiilor [Legea nr. 360/2023]
Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru limita de vârsta, respectiv vârsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute in anexa nr. 5 la lege, începând cu data intrării in vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de vârsta sau continuarea activității in baza aceluiași contract individual de munca/raport de serviciu, pana la împlinirea vârstei de 70 de ani, in condițiile prevăzute de art. 46 alin. (2) din lege.
Ce venituri pot fi cumulate cu pensia?
Potrivit www.cjpbn.ro, pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de categoria de pensie de care beneficiază, POT CUMULA PENSIA cu venituri realizate din activități independente si din drepturi de proprietate intelectuala, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
Cine NU poate cumula venituri cu pensia?
Art. 105 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a intrat in vigoare la 1 septembrie 2023, prevede ca:
„In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum si persoanele care desfășoară activitate in calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, si care datorează contribuția de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:
- a) soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri lunare aflând-se in una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe tara garantat in plata;
- b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflând-se in una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) a), b) sau d)”.
Art. 6 alin. (1) lit. a), b) si d) privește:
- a) persoanele care desfășoară activități pe baza de contract individual de munca;
- b) funcționarii publici;
- d) persoanele care își desfășoară activitatea in funcții elective sau care sunt numite in cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi si obligații sunt asimilate, in condițiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la lit. a)-c).
(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica in următoarele cazuri:
- a) persoanelor care au îndeplinit condițiile de vârsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
- b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
- c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea vârstei standard de pensionare, conform legii;
- d) persoanelor care ulterior înscrierii la pensie pentru limita de vârsta, la vârsta standard de pensionare, continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu.”
Prin urmare, din analiza prevederilor legale sus-menționate, înțelegem ca dispozițiile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica persoanelor care au îndeplinit condițiile de vârsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024 si nici persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024.
Astfel, pentru aceste persoane, care ies de sub incidenta dispozițiilor art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023, având calitatea de pensionar la limita de vârsta obținuta anterior datei de 1 ianuarie 2024, apreciem ca in ceea ce privește modul de menținere in activitate continua sa producă efecte dispozițiile Codul muncii, in speța art. 56.
In acest context, apreciem ca persoanele care au calitatea de pensionar anterior datei de 1.01.2024 si au încheiat un CIM cumulând astfel pensia cu drepturile salariale in temeiul art. 118 din Legea nr. 263/2010, cu modificările si completările ulterioare, pot cumula in continuare aceste drepturi, nefiindu-le aplicabile dispozițiile art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023.
Mircea OLTEANU