Cuantumul asigurării să fie stabilit împreună cu fermierii şi evaluatori neutri
Mulţi dintre fermierii păţiţi se întreabă de ce societăţile de asigurări îşi fac de cap în România, atâta vreme cât, prin Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor, Guvernul a avut şi are instrumentele de control a pieţei de asigurări. Iar răspunsul nu e decât unul singur. În spatele majorităţii acestora se află politicieni cu greutate sau interpuşi ai acestora, care nu urmăresc decât profitul.
Asiguratorii profită de faptul că fermierii români sunt obligaţi să-şi facă asigurare, pentru că schema de sprijin pe suprafaţă impune acest lucru. Firmele de asigurări abia aşteaptă să vadă contractul semnat şi să încaseze primele, dar când trebuie să plătească despăgubirile se folosesc de toate tertipurile pentru a plăti cât mai puţin şi cât mai târziu. Sau chiar deloc, dacă e posibil. Mulţi dintre fermierii teleormăneni s-au judecat cu anii ca să-şi obţină drepturile prevăzute de lege.
Florică Mara, unul dintre fermierii importanţi din Teleorman, spunea, în legătură cu aceste aspecte: „Eu mă judec de 3-4 ani cu asiguratorii, pentru că daunele s-au calculat la un nivel cu mult sub paguba reală. Dacă specialiştii de la APIA sau Direcţia Agricolă stabilesc că recolta a fost compromisă în proporţie de 70-80%, firma de asigurare nu acceptă realitatea şi decide cu de la sine putere că e vorba de 20%, cum s-a întâmplat chiar în acest an. În acest fel asiguratorii profită de o prevedere absurdă a contractelor încheiate pentru culturile agricole care stipulează că chiar dacă suma a fost stabilită la o valoare mai mare, cu primele corespunzătoare acestei valori, despăgubirea se va face la nivelul evaluării pe care inspectorul o face la faţa locului.
Consider că pentru evitarea unor astfel de situaţii trebuie să fie literă de lege ca la evaluarea daunei, alături de fermier şi asigurator, să participe o autoritate neutră, cum ar fi APIA sau Direcţia Agricolă, şi să se încheie proces verbal de constatare, fiecare primind câte un exemplar. Ca să nu se mai întâmple ca până acum, când de multe ori asiguratorii făceau pierdute procesele verbale, iar păgubaşul n-avea ce prezenta în instanţă.
Dacă eu sunt obligat să fac asigurare ca să iau subvenţia, să fie obligat şi asiguratorul să mă despăgubească la valoarea reală, pentru că n-o face în fiecare an şi la fiecare cultură. Uneori trec ani de zile fără ca să apară calamităţi, iar fermierii plătesc în fiecare an asigurarea.”
Iar ca să plătească şi mai puţin, asiguratorii au mai găsit o şmecherie, fransiza. Ei au introdus-o şi în contractele de asigurare pentru culturile agricole şi acum suntem în situaţia de la CASCO pentru maşini, suportăm o parte a prejudiciului produs de grindină sau de alte fenomene naturale.
C.O.