Cu sprijinul financiar al Cargill, Punct de prim ajutor organizat de Crucea Roşie Română la Tătărăştii de Jos

Cazurile tot mai dese în care o serie de persoane din satele aflate la mare depărtare de unităţile medicale cu activitate permanentă îşi pot pierde viaţa până la sosirea ambulanţei datorită stării precare de sănătate sau implicării în accidente au determinat conducerea Crucii Roşii Române să iniţieze un program de înfiinţare pe tot cuprinsul ţării a unor puncte de prim ajutor. Într-o primă fază s-a prevăzut înfiinţarea unor asemenea puncte de prim ajutor în 41 de localităţi din ţară, proiectul fiind deja lansat în judeţele Teleorman, Argeş, Brăila, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Timiş şi Bacău, implementarea acestuia şi în celelalte 32 de judeţe cuprinse în program urmând să aibă loc până la finele anului 2013. În Teleorman, punctul de prim ajutor pentru persoanele aflate în dificultate din punct de vedere medical a fost înfiinţat la Tătărăştii de Jos. Această decizie a fost luată ţinându-se seama că satul Tătărăştii de Jos se află la o distanţă de circa 47 de kilometri de primul serviciu medical permanent, în condiţiile în care Spitalul de la Schela a fost desfiinţat în urmă cu doi ani. Parcurgerea unei astfel de distanţe pe timp de iarnă de către ambulanţele solicitate în caz de urgenţă medicală necesită în jur de 60 de minute, ceea ce înseamnă că viaţa celor aflaţi în dificultate ar putea fi pusă în pericol. Mai ales în iernile cu zăpezi abundente şi polei, când accesul motorizat în acest sat este aproape imposibil.
Punctul de prim ajutor de la Tătărăştii de Jos a fost inaugurat în cursul zilei de joi, 31 octombrie 2013, acesta fiind organizat în casa familiei Săndica Neagoe, “salvatorii comunitari” având rolul de a sprijini cât mai rapid rezolvarea urgenţelor medicale minore din comunitate şi prevenirea agravării situaţiei în cazul unor urgenţe majore care necesită asistenţă medicală. Doamna Săndica Neagoe a fost instruită, pentru a stăpâni cunoştinţele necesare în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate în ceea ce priveşte starea de sănătate.
Dotarea punctului de prim ajutor constă în trusă medicală care conţine tensiometru, dispozitiv EKG cu telecitire într-un serviciu de cardiologie, glucometru, pansamente etc.
“Fiecare punct de prim ajutor înfiinţat în zonele izolate înseamnă salvarea unor vieţi. O acţiune rapidă cu aplicarea tehnicilor de prim ajutor adecvate şi corecte din primele minute, critice, de la producerea unui accident sau apariţia unor situaţii de urgenţă poate salva viaţa celor aflaţi în astfel de situaţii nedorite. Mulţumim familiei din satul Tătărăştii de Jos, care a acceptat voluntar să facă parte din acest proiect şi şi-a asumat răspunderea de a veni în sprijinul tuturor celor care vor avea nevoie de ajutor”, a declarat Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roşii Române.

George ZAVERA