Crin Antonescu nu şi-a respectat rangul

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat ieri Camerelor reunite ale Parlamentului, în conformitate cu decizia luată luni de Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, la solicitarea şefului statului de a se adresa celor două camere pe probleme de politică europeană.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu care, în conformitate cu regulamentul parlamentar, ar fi trebuit să conducă şedinţa de plen, a anunţat încă de luni că nu va fi prezent în Parlament, considerând că „Băsescu e un preşedinte ilegitim”.
Din două, una. Ori Crin Antonescu a uitat că preşedintele a fost ales de popor, cu mai multe voturi decât actualul Parlament, ori nu cunoaşte semnificaţia cuvântului „legitim”. Traian Băsescu poate fi azi impopular, mincinos sau oricum îl mai numesc adversarii săi, dar în nici un caz ilegitim. El a fost validat de alegeri, de lege, de Curtea Constituţională şi poate fi considerat chiar excesiv de legitim, fie numai şi prin definiţia din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, care spune că „legitim” defineşte ceva care este întemeiat pe lege, care se justifică prin lege.
Antonescu poate să nu-l suporte pe Traian Băsescu, dar e obligat să respecte instituţia prezidenţială, reprezentată conjunctural de actualul locatar de la Cotroceni. Refuzând să participe la discursul din Parlament al preşedintelui, Crin Antonescu nu face altceva decât să demonstreze că liberalii n-au altă ţintă decât războiul total cu Traian Băsescu, care îi poate aduce voturi lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale.
Să nu uităm însă că Traian Băsescu poate fi învinuit de mai multe greşeli în plan intern, dar nu s-a poziţionat niciodată, nici în plan intern, nici în plan extern, împotriva interesului naţional.
Nici Crin Antonescu n-ar trebui să uite că are calitatea de preşedinte al Senatului (al doilea om în stat), calitate de care a beneficiat din plin în vara lui 2012, când cu ocazia suspendării lui Traian Băsescu a fost preşedinte interimar. El reprezintă Senatul, nu pe el însuşi, şi de aceea trebuia să fie prezent la manifestare.
Atitudinea sa nu face decât să adauge încă o bilă neagră asupra credibilităţii României în plan extern. Pentru că e greu pentru un european să înţeleagă ce se întâmplă în România când un preşedinte de Senat se comportă ca un lider de gaşcă, de cartier, care, când nu-i convine ceva, îşi ia gaşca şi pleacă din bal, după ce sparge contrabasul orchestrei şi becurile din tavan.
Zicala spune că aşa cum e trucul, şi pistolul. Liberalii nu puteau să dezmintă înţelepciunea populară. Şi dacă Crin Antonescu l-a sfidat pe preşedinte prin absenţă, subalternul său Ghişe a urcat la tribună fluturând cunoscutul tricou, plimbat astă vară seri la rând pe trotuarul de la Cotroceni.
După exerciţiul de exhibiţionism gestual şi vocal, bineînţeles că a părăsit şi el sala, pentru a-i ţine de urât şefului său.
Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului spune că deputaţii şi senatorii sunt obligaţi să fie prezenţi la şedinţele comune şi să se înscrie pe lista de prezenţă ţinută de secretari, iar dacă nu-şi pot motiva serios absenţele li se reţine din salariul lunar o sumă de bani corespunzătoare unei zile de lucru.
Nu se ştie dacă Antonescu şi cei care l-au urmat vor avea o zi tăiată din retribuţii, dar, în mod sigur, multora dintre românii de bun simţ li s-a tăiat de liberali şi de candidatul lor la cea mai înaltă funcţie în stat.

C.R.