Criminalitatea stradală în scădere cu 2%, în Teleorman

Potrivit bilanţului pe 2012 al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman, anul trecut infracţionalitatea stradală s-a diminuat la 490 fapte penale, adică a scăzut cu 2% faţă de 2011.
Pe fondul acestei scăderi relativ minime a infracţionalităţii stradale, s-au evidenţiat diminuarea infracţionalităţii stradale cu violenţă şi prevenirea unor conflicte stradale majore, lipsa unor fapte penale de actualitate precum consumul şi traficul de droguri stradal, sau folosirea armelor în reglarea unor situaţii tensionate, prevenirea furturilor de/din bancomate ori scăderea numărului furturilor din auto.
Pe parcursul anului trecut, aproape 1000 de persoane date în urmărire au fost prinse şi, de asemenea, au fost soluţionate 169 de mandate şi sentinţe penale, inclusiv cu extrădarea a 22 de infractori.
Tot anul trecut, la nivelul poliţiei rurale a avut loc o reorganizare, prin constituirea de secţii de poliţie rurală şi desfiinţarea posturilor de poliţie comunale. În detrimentul nevoilor de siguranţă ale populaţiei şi ignorând semnalele evidente de neadecvare, acest sistem a continuat să fie menţinut până în iulie 2012, când s-a hotărât reînfiinţarea posturilor de poliţie comunală. Astfel, la nivelul IPJ Teleorman au fost reînfiinţate 92 de posturi de poliţie comunale, subordonate celor 13 secţii de poliţie rurală.
În 2012, după mai mulţi ani, în mediul rural se poate vorbi despre o diminuare cu 5% a volumului de fapte penale constatate faţă de anul 2011, prin comiterea a 2980 infracţiuni.
În ceea ce priveşte regimul armelor şi muniţiilor, explozivilor şi substanţelor periculoase, anul trecut s-au constatat 83 de fapte penale pentru care au fost cercetate 47 de persoane.
Cu prilejul activităţilor preventive desfăşurate au fost ridicate în vederea confiscării 43 arme de foc, 446 buc. muniţie, 6,2 kg mercur, 2835 kg produse de uz fitosanitar şi alte produse sau bunuri.

M. MEILĂ