Crescătorii de bovine vor primi și ei un avans la subvențiile cuvenite!

Crescătorii de ovine și caprine beneficiază în acest an de un avans de 16 euro/cap de animal din sprijinul cuplat pentru zootehnie. Cum este normal, de un astfel de avans ar fi trebuit să beneficieze și crescătorii de bovine, însă, urmare a unor prevederi din legislație, plata avansului pentru bovine nu era luată în calcul. La această dată, s-a lansat vestea că și fermierii crescători de bovine vor beneficia, pentru prima oară, de un avans la subvențiile cuvenite. Conform președintelui Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, citat de Agroinfo, “APIA lucrează deja pentru instrumentarea tuturor dosarelor pentru toate sistemele de plăți, inclusiv pentru sprijinul cuplat zootehnic la specia bovine. Fiind perioadă de retenție a animalelor în ferme până-n 15 noiembrie, instrumentarea dosarelor de subvenții era puțin îngreunată, dar, din câte am înțeles, eforturile pe care le face APIA este ca aceste plăți să înceapă chiar înainte de data de 15 noiembrie pentru exploatațiile agricole unde se constată că nu sunt mișcări în cadrul exploatației”.

Se pare că avansul APIA pentru crescătorii de bovine va fi acordat tot din sprijinul cuplat pentru zootehnie, subvenție europeană cu cea mai mare valoare în sectorul creșterii animalelor. Valoarea sprijinului cuplat pe cap de bovină, pentru 2017, nu a fost până acum comunicată oficial de Ministerul Agriculturii sau de APIA, dar acest pas va fi făcut în zilele următoare.

Valoarea subvenției cuplate pentru 2017 ar putea fi apropiată de cea plătită fermierilor pentru campania 2016. În anul 2016, fermierii au primit pentru fiecare animal, în cadrul sprijinului cuplat zootehnic la bovine (SCZ): 826,0596 euro/cap de vacă, 1.221,9248 euro/cap taurine de carne și 209,8453 euro/cap de animal bivolițe de lapte.

Pentru campania 2017, vor încasa sprijin cuplat și crescătorii de bovine din zona montană care dețin minim 5 vaci și îndeplinesc criteriile de eligibilitate fixate pentru acordarea acestei subvenții, între care cerința esențială este înscrierea animalelor în controlul oficial al performanțelor/producțiilor și implicit în registrele genealogice ale raselor.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a introdus deja pe listele de plată avans crescătorii de ovine și caprine care sunt eligibili pentru plata sprijinului cuplat. Suma pe care o primesc crescătorii de ovine și caprine este de 16 euro/cap de animal și reprezintă 70% din valoarea sprijinului cuplat, stabilită pentru 2017 la aproximativ 23 de euro/cap de animal. Crescătorii de ovine și caprine au intrat pe listele de plată încă din prima zi a demarării plății avansului, 16 octombrie 2017.

Din 1 decembrie 2017 încep plățile regulare, finale, care au termen de achitare 30 iunie 2018, conform regulamentelor europene.

George ZAVERA