Creditul Fermierului și Creditul Agricol, disponibile din 15 februarie

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a transmis fermierilor că facilitățile de creditare, respectiv Creditul Fermierului și Creditul Agricol, vor fi disponibile din 15 februarie 2024, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul MADR.

În cadrul unor întâlniri cu agricultori din județele Timiș și Botoșani, la sediul ministerului, Florin Barbu le-a explicat celor prezenți măsurile identificate de MADR pentru a veni în sprijinul agricultorilor.

Printre acestea se numără suportarea în integralitate a accizei la motorina utilizată în agricultură, precum și facilitățile la creditare, respectiv Creditul Fermierului și Creditul Agricol, ce vor fi disponibile din 15 februarie 2024.

De asemenea, echivalarea permiselor de conducere din categoria B cu Tr1, care a fost deja realizată, prin adoptarea OUG 1/2024, a fost un alt subiect discutat.

În ce privește subvenția de 100 euro pentru vaci de carne și bivolițe, Ministerul Agriculturii a alocat pentru acest an un buget de 16,1 milioane de euro pentru plata unei subvenții excepționale pentru crescătorii de vaci din rase de carne și bivolițe.

Tot în comunicat se precizează că ministrul a explicat că „în 2024, acciza la motorina utilizată în agricultură va fi suportată integral de Ministerul Agriculturii, iar celelalte acte normative vor intra în viitoarele ședințe de Guvern pentru asumare. Toate acestea, corelate cu finanțarea pe care o are Ministerul Agriculturii pentru anul în curs, creează toate premisele pentru ca fermierii să își desfășoare activitatea fără dificultate în acest an.”

Pentru sectorul vegetal, este deja în vigoare o schemă de ajutor de la stat. Aceasta are forma unui grant direct ce se oferă pentru a compensa parțial majorarea costurilor de producție.

Dana PĂUNE