Subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au participat, în ultimele 48 de ore, la un număr de 54 de misiuni, dintre care 41 de cazuri SMURD, un accident rutier produs pe raza localității Tunari, fără victime, trei incendii, dintre care două de locuințe, în localitățile Plosca și Purani și unul de cabluri electrice, în localitatea Crevenicu, două intervenții în sprijinul echipajelor medicale ale SAJ Teleorman , șapte misiuni de recunoaștere și informare preventivă, desfășurate în zonele comerciale cu aglomerări de persoane, în localitățile Alexandria, Roșiorii de Vede, Videle, Siliștea Gumești, Islaz și Moldoveni.

Miercuri 24 ianuarie 2024, la ora 00.55, pompierii militari alexăndrineni au intervenit la un incendiu produs la o locuință din localitatea Plosca ,unde focul se manifesta la astereala din lemn a acoperișului, pe aproximativ 20 mp și la tavanul casei pe aproape 6 mp. Incendiul a fost localizat și lichidat în aproximativ 40 de minute, valoarea pagubelor fiind estimată la suma de 15000 de lei, iar cea a bunurilor salvate, reprezentând restul casei de locuit și anexele gospodărești, la peste 130000 de lei.

Din primele verificări ale pompierilor, a reieșit că incendiul s-a produs din cauza unui coș de fum deteriorat care a permis jarului/scânteilor să ajungă pe materialele combustibile aflate în podul locuinței.

Tot miercuri 24 ianuarie, la ora 18.45, pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la o casă de locuit din localitatea Purani unde flăcările se manifestau generalizat, la aproximativ 90% din locuință, cu posibilitate de extindere la alte două case aflate la doar câțiva metri distanță. Din fericire, până la sosirea pompierilor, vecinii au reușit să extragă din interiorul imobilului pe proprietară, aceasta neavând nevoie de îngrijiri medicale.

Pompierii au reușit să lichideze incendiul după aproximativ o oră, fiind salvate cele două construcții din apropiere. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 20000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 200000 de lei.

Cauza probabilă a acestui eveniment a fost o lumânare uitată aprinsă în apropierea materialelor combustiile (textile).

Cu ocazia activităților de control și informare preventivă inspectorii de prevenire au efectuat 3 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la unitățile de cult din localitățile Izvoarele și Fântânele. Au fost constatate o serie de nereguli, și au fost aplicate zece sancțiuni contravenționale. Pentru una dintre acestea, care a constat în exploatarea cu deficiențe a instalației electrice, a fost aplicată o amendă în cuantum de 500 de lei.

Mircea OLTEANU