Copilăria, „vârsta cea fericită”…
Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, marchează Ziua Copilului prin două expoziții care vor rămâne deschise publicului până la data de 3 iunie 2022.
Cu acest prilej, biblioteca a pregătit o expoziție de carte intitulată „A fi copil”, prin care propune titluri care aduc în prim plan drepturile copiilor, cărți de psihologie pentru o mai bună relație părinte-copil, dar și noutăți editoriale care vor încânta micii cititori.
Cea de a doua expoziție, „Copiii- prietenii pământului” este organizată la bibliotecă de elevi de la Palatul Copiilor Alexandria, sub îndrumarea prof. Adriana Lale.
Ziua Internaţională a Copilului este ziua în care se celebrează miracolul naşterii, miracolul purităţii, dar şi întoarcerea la inocenţă și se sărbătorește în România la 1 iunie.
Ziua Copilului a fost menţionată prima dată la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului.
Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima oara în lume în octombrie 1953 şi a fost sponsorizată de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva.
În același an, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să marcheze Ziua Copilului. Nu peste tot în lume Ziua Copilului se sărbătoreşte pe 1 iunie, pentru UNESCO, de exemplu, Ziua Copilului este 20 noiembrie.
Prin promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, ziua de 1 iunie, Ziua Copilului a devenit sărbătoare legală, fiind zi nelucrătoare, având în vedere faptul că inițiatorii proiectului au susținut că timpul petrecut de părinți alături de copii reprezintă cea mai eficientă și simplă metodă de a forma și consolida o relație sănătoasă copil-părinte.
Oricare dintre noi poate să se simtă copil măcăr o dată pe an, dacă este de acord cu Ion Creangă, care a spus cum nu se putea mai frumos: „Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă şi nevinovată şi drept vorbind, acesta-i adevărul. Ce-i pasă copilului când mama şi tata se gândesc la neajunsurile vieţii, la ce poate să le aducă ziua de mâine sau că-i frământă alte gânduri pline de îngrijire. Copilul, încălecat pe băţul său, gândeşte că se află călare pe un cal dintre cei mai straşnici, pe care aleargă cu voie-bună şi-l bate cu biciul, şi-l struneşte cu tot dinadinsu, şi răcneşte la el din toată inima, de-ţi ie auzul; şi de cade jos, crede că l-a trântit calul şi pe băţ îşi descarcă mânia în toată puterea cuvântului… Aşa eram eu la vârsta cea fericită şi aşa cred că au fost toţi copiii, de când îi lumea şi pământul, măcar să zică cine ce-a zice”…
Mulți ani frumoși, copiilor și celor care păstrează copilăria în suflet!
Cornelia RĂDULESCU