Controale în domeniului construcţiilor
Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecinţelor sociale şi economice pe care le produce. Astfel, persoana care prestează munca nedeclarată este lipsită de protecţie socială; angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta; fondurile sociale şi bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale.
În acest context, în perioada 11- 12 iunie 2013, Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Teleorman, a desfăşurat acţiuni de control în cadrul “Campaniei naţionale privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul CONSTRUCŢIILOR”.
De ce, tocmai domeniul construcţiilor? Pentru că, potrivit rezultatelor obţinute în urma controalelor efectuate în anii anteriori de către inspectoratele de muncă, s-a evidenţiat faptul că domeniul construcţiilor reprezintă unul dintre domeniile unde fenomenul de muncă nedeclarată se manifestă mult mai frecvent.
În perioada menţionată, au fost executate 12 acţiuni de control la societăţile de profil, de pe teritoriul judeţului nostru. Pe segmentul relaţiilor de muncă au fost consemnate mai multe deficienţe şi anume: neîntocmirea regulamentului intern, nesemnarea ştatelor de plată de către salariaţi.
Doi angajatori au fost sancţionaţi pentru nerespectarea HG nr. 500/2011, prin care aceştia sunt obligaţi la înregistrarea în REVISAL a contractelor de muncă.
Ca urmare a acestor controale, s-au aplicat amenzi a căror valoare totală a fost de 10.000 lei.
În cadrul unei societăţi comerciale au fost identificate, un număr de opt persoane fără forme legale de angajare. Întrucât fapta constituie infracţiune la Codul Muncii (art.264 alin. 3), documentele de control au fost înaintate organelor penale abilitate. Urmare a deficienţelor constatate, inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere cu termene scadente ale acestora.
Obiectivele acestei campanii au fost identificarea angajatorilor din domeniul de activitate menţionat, care folosesc personal fără forme legale de angajare, determinarea acestora de a încheia contracte de muncă persoanelor depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite ITM- ului.
În cadrul acţiunilor de control inspectorii de muncă au mai urmărit modul şi modul în care angajatorii din acest domeniu de activitate, respectă prevederile legale cu privire la: angajarea personalului, timpul de muncă şi de odihnă, repausul săptămânal şi zilnic, munca de noapte şi garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară.
M.M.