Container multi-risc și echipă de scafandrii la ISU ”A.D. Ghica” Teleorman
În luna decembrie a anului trecut, în dotarea ISU ”A.D. Ghica” Teleorman a intrat un container multi-risc, destinat optimizării operaţiunilor de căutare-salvare a victimelor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă majore. Containerul care a ajuns la ISU Teleorman, se numără printre cele 20 care au fost repartizate la nivel național, urmând ca până la finele acestui an, toate județele să fie dotate cu astfel de containere.
De asemenea, ISU Teleorman a fost dotat cu mai multe accesorii, printre care: un cort militar, aparate de încălzire-răcire, un aparat care asigură încărcarea buteliilor la locul intervențiilor, generatoare electrice, pikamere, bormașini etc.
”Aceste accesorii sunt necesare atât pe timpul intervențiilor de stingere, cât și pentru salvarea persoanelor din medii ostile și pe timpul sau după producerea unui seism”, a spus mr. Pângă Florin-comandat Detașament de Pompieri Alexandria.
Containerul multi-risc și celelalte accesorii au fost prezentate cu ocazia evaluării activității ISU ”A.D. Ghica” Teleorman pe anul 2017, acțiune ce a avut loc luni, 29 ianuarie 2018, la sala de ședințe a CJ Teleorman, începând cu ora 12:00.
Mr. Pângă Florin-comandat Detașament de Pompieri Alexandria a fost cel care a oferit mai multe detalii cu privire la containerul multi-risc, tuturor celor prezenți la fața locului, și anume: col. Zamfir Claudiu, șef Direcție Management Stări Excepționale din cadrul IGSU, șeful ISU ”A.D. Ghica Teleorman, col. Marius, Stancu, prefectul județului Teleorman, Florinel Dumitrescu, subprefectul județului Teleorman, Nelu Ionel Oprea, președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu și membrii CJSU Teleorman.
”Suntem printre primii benficiari ai acestui container multi-risc, care conține accesorii diverse și necesare pentru operaționalizarea și asigurarea în condiții optime a intervențiilor atât pentru stingerea incendiilor, cât și pentru celelalte intervenții de descarcerare și de salvare din medii ostile vieții. Acest container are ca și câteva caracteristici: o lungime de 6,3 m, o înălțime de 2 m și o lățime de 2,5 m, cu o greutate de 7,5 tone. Este structurat pe sertare și pe rafturi și conține accesorii diverse pentru protecție și salvare de la înălțime. Pentru iluminat avem un dispozitiv de ultimă generație care se folosește pe timpul seismelor, dărâmăturilor, cu o cameră și 3 senzori acustici conectați la o consolă wirelles. Avem fel și fel de dispozitive electrice pentru iluminat, proiectoare cu led, bormașină, accesorii pentru descarcerare”.
Potrivit aceleiași surse, ”această autospecială este folosită atât la nivel de raion de intervenție, al Detașamentului Alexandria, dar poate fi dislocată și la nivelul celorlalte subunități din zona de competență a ISU Teleorman, dar nu numai regional, cât și județean și național”, a spus mr. Florin Pângă.
Echipa de scafandrii și echipamentul specific, prezentate în cadrul acțiunii de luni
Cu ocazia acțiunii ce a avut loc luni, 29 ianuarie 2018, a fost prezentată și echipa de scafandrii a ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, formată din doi membrii, care au participat în luna noiembrie 2017 la cursul de inițiere al scafandrilor organizat la Centrul de Pregătire din Constanța.
Pregătirea practică și teoretică a celor doi pompieri teleormăneni, în vederea calificării în meseria de scafandru, a durat opt saptămâni.
Necesitatea înființării acestui echipaj a rezultat din faptul că în zona de competență a unității ISU ”A.D. Ghica” Teleorman se regăsesc mai multe râuri inferioare și fluviul Dunărea, unde există posibilitatea producerii unor situații de urgență care pot pune în pericol viața și bunurile materiale ale cetățenilor, fiind astfel nevoie de asigurarea unei intervenții operative care să conducă la salvarea lor.
M. MEILĂ