Constituirea grupului de lucru „Șarja de la Roșiori”, program de omagiere a înaintașilor

Constituirea grupului de lucru „Șarja de la Roșiori”, program de omagiere a înaintașilor

Asociația „Radu Grămăticul”, în colaborare cu Primăria Municipiului Roșiori de Vede, prin Muzeul de Istorie „Petre Voivozeanu” a inițiat Programul „Șarja de la Roșiori”.

Este vorba despre un program de omagiere a înaintașilor prin promovarea acestei acțiuni militare pe plan local, național și internațional.

Pentru derularea acestui program se constituie grupul de lucru „Șarja de la Roșiori”.

Accesul în cadrul acestui grup se face pe bază de voluntariat, până la 22 martie 2024, prin anunțarea intenției la sediul Muzeului de Istorie „Petre Voivozeanu”, Roșiorii de Vede, str. Dunării nr. 54 sau la telefon 0247460552.

Șarja este definită ca un atac violent, în goana cailor, al cavaleriei asupra inamicului, cu sabia sau cu lancea, reprezentând, în Primul Război Mondial, suprema jertfă a călărețului și a calului.

26 noiembrie 1916 este ziua în care căpitanul erou Mihai Constantin Corlătescu, alături de șarja sa alcătuită din 200 de cavaleriști din Regimentul 5 Roșiori au făcut jertfa supremă, încetinind înaintarea trupelor germane spre București și salvând o parte din depozitele și spitalele militare din oraș.

Astfel, Regimentul 5 Roșiori s-a putut retrage, salvând de la moarte numeroși militari români.

În fața Primăriei Roșiorii de Vede, căpitanul Corlătescu a amplasat Escadronul 3 al Regimentului 5 Roșiori cu ofițerii în fruntea plutoanelor și au luptat până la ultima picătură de sânge pentru gloria României și pentru apărarea pământului strămoșesc.

La 26 noiembrie 1916, dând dovadă de înalt patriotism și spirit de sacrificiu, peste 200 din cei 350 de soldați ai Escadronului 3, conduși de căpitanul erou Mihai Constantin Corlătescu au căzut la datorie în această misiune, în frunte cu căpitanul lor.

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor