Conferinţa finală, la proiectul: Oportunităţi pentru angajare în comunele din regiunea Sud Muntenia

Sindicatul Ţăranilor şi Proprietarilor Români a marcat ieri, 28 noiembrie 2013, închiderea proiectului “Oportunităţi pentru angajare în comunele din Regiunea Sud Muntenia”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Conferinţa finală a avut loc la restaurantul RUSTIC, din Alexandria, prezentarea proiectului şi a rezultatelor obţinute fiind asigurată de către Ginu Costel Toma – preşedintele Federaţiei Agricultorilor Fermierul şi de către Ioan Udvuleanu – preşedintele Sindicatului Ţăranilor şi Proprietarilor Români. La întrunire au participat: tinerii fermieri teleormăneni care au urmat cursuri organizate în cadrul acestui proiect, primari de localităţi, specialişti de la Direcţia pentru Agricultură Teleorman şi de la Camera Agricolă Teleorman, jurnalişti din presa locală.
Proiectul a fost implementat în perioada decembrie 2011– noiembrie 2013 de către Sindicatul Ţăranilor şi Proprietarilor Români în parteneriat cu Federaţia Agricultorilor Fermierul, SC Internaţional Computer School SRL și SC Schuman Consulting SRL în Regiunea Sud Muntenia. Valoarea proiectului finanţat din fonduri europene a fost de 470.000 euro.
Obiectivul general al proiectului a constat în creşterea capacităţii de ocupare în rândul şomerilor, a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, inactive şi ocupate în agricultura de subzistenţă din judeţele Argeş, Prahova şi Teleorman ale Regiunii Sud Muntenia, prin aplicarea unui sistem de măsuri active şi inovatoare de susţinere a antreprenoriatului local şi regional şi de acces la calificare în vederea angajării. Dintre cele 25 de localităţi rurale cuprinse în acest proiect, 19 comune au fost din judeţul Teleorman, 3 din Argeş şi 3 din Prahova. La cele 11 cursuri organizate în domeniul antreprenoriatului au fost instruite 178 persoane. Au fost susţinute 50 de sesiuni de consiliere a potenţialilor antreprenori, în cadrul acestora 265 de persoane fiind consiliate în vederea iniţierii unei afaceri în mediul rural. Un număr de 16 persoane au fost mediate şi plasate pe piaţa muncii.
Premii însumând 40.000 lei pentru cei buni tineri antreprenori
Fiecare dintre cursanţi a fost stimulat cu o sumă de patru sute de lei, iar în urma unui concurs cu premii organizatorii au oferit diferite sume de bani şi diplome absolvenţilor care au demonstrat că şi-au însuşit un bagaj corespunzător de cunoştinţe şi au iniţiat cele mai bune planuri de afaceri. Premiul I, constând în suma de 20.000 lei a revenit tânărului Irinel Neagu, de numai 22 de ani, student şi legumicultor, din satul Cernetu, comuna Mârzăneşti. Premiul al doilea, în valoare de 10.000 lei a fost câştigat de Luminiţa Oanţă, iar Premiul al III-lea, în sumă de 5.000 lei, a revenit tinerei Grigorina Neagu, cele două câştigătoare fiind din comuna Conţeşti. Au fost acordate şi două menţiuni, fiecare în valoare de 2.500 lei, câştigate de către Adriana Popa şi Gheorghe Coţea.

George ZAVERA

Despre autor