Conferință de presă ISU „A.D. Ghica” Teleorman

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” Teleorman a prezentat marți, 5 decembrie, în prezența jurnaliștilor acreditați, raportul de evaluare a activității desfășurate în anul 2023.

La 5 decembrie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională a voluntarilor (International Volunteer Day – IVD).

Voluntariatul este o resursă regenerabilă enormă pentru rezolvarea problemelor sociale, economice și de mediu în întreaga lume. Pe măsură ce lumea se confruntă cu provocări tot mai mari, voluntarii sunt adesea primii care ajută. Voluntarii sunt în prim-plan în crize și urgențe, adesea în situații extrem de dificile și de cele mai multe ori groaznice. Cu prilejul acestei zile se dorește recunoașterea voluntarilor din întreaga lume

Potrivit șefului ISU „A.D.Ghica”, colonel Stancu Marius, activitatea angajaților instituției a fost una complexă, începând de la prevenire, informare și îndrumare în domeniul situațiilor de urgență, avizare și autorizare, de pregătire a efectivelor, managementul logistic și până la domeniul intervenției operative, în care intră, practic, situațiile de urgență la care intervin.

Pompierilor militari teleormăneni s-au alăturat 74 de voluntari, pregătiți să vină în ajutorul celor aflați în dificultate, să acorde primul ajutor calificat ori să intervină pentru stingerea incendiilor, ca membri ai echipelor specializate din cadrul ISU Teleorman.

Prin programul de pregătire derulat la nivelul ISU Teleorman -„Salvator din Pasiune” ,din anul 2016 până în prezent au trecut 243 de persoane care au dobândit cunoștințe și aptitudini necesare pentru a fi salvatori.

Programul presupune parcurgerea a trei etape de pregătire:

-Cursul introductiv de patru zile

-Cursul de prim ajutor de bază de cinci zile

-Cursul de stingere de cinci zile

Activitatea de recrutare se realizează la sediul ISU Teleorman din municipiul Alexandria,

strada Carpați,nr.7.

În anul 2023 au fost înregistrate 10772 situații de urgență, în medie 29 pe zi, față de 12335 intervenții în anul 2022.

Dintre acestea, cele mai multe, respectiv 8146 au fost intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat, fiind urmate de intervențiile pentru stingerea incendiilor, în număr de 398, aici intrând și arderile de vegetație uscată și miriști. Au mai existat 29 de intervenții pentru descarcerare și acordare a primului ajutor calificat, 349 pentru asistență persoane, 2 pentru asanarea și distrugerea muniției rămase neexplodată, dar și sute de alte situații de urgență și intervenții.

Comparativ cu anul 2022 a scăzut numărul intervențiilor pentru acordarea primului ajutor calificat de la 8723 la 8146 de cazuri.

Din păcate, ca urmare a situațiilor de urgență produse, 28 persoane și-au pierdut viața și 392 au fost rănite, iar pagubele materiale produse în urma situațiilor de urgență au fost de aproape 9.917.900 lei.

În ceea ce privește incendiile, la gospodăriile populației s-au înregistrat 245 de incendii de locuințe ,în urma cărora si-au pierdut viața 10 persoane ,respectiv 9 adulți și un copil.

În concluzie, în 2023, cu organigrama existentă la nivelul inspectoratului, s-a reușit ducerea la îndeplinire a sarcinilor și misiunilor.

Cauzele probabile de izbucnire a incendiilor au fost; scurtcircuit electric-35%, coș de fum defect/necurățat 25%, fumatul în spații nepermise-6%, jar căzut -5%,foc deschis în spații închise-8%, acțiune intenționată-7%,alte cauze-4%.

Mircea OLTEANU