Conduceți prudent! Ploaia, poleiul și zăpada, pericole pentru șoferi

Pentru reducerea riscului de victimizare din accidente de circulație, în condiții de ploaie sau ceață, polițiștii teleormăneni recomandă conducătorilorde autovehicule să conducă prudent, cu viteza adaptată în permanență tuturor particularităților meteo, de drum și trafic. Totodată, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

Agenții de circulație recomandă păstrarea unei distanţe mai mari faţă de mașina care circulă în faţă, precum și evitarea acţionării bruște a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării.

De asemenea, în situația conducerii autovehiculelor în condiții de ploaie este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri, precum şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.

Polițiștii recomandă evitarea opririlor și staționărilor în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, deoarece vântul puternic îi poate rupe.

Conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

Nu uitați că aveți obligația să opriți imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.

Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase de culoare roșie autovehiculele aparținând poliției și pompierilor.

De multe ori, intervenția polițiștilor și pompierilor salvează vieți sau duc la prinderea în flagrant delict a unor infractori periculoși. Să le acordăm, și în trafic, respectul cuvenit și prioritatea stabilită prin lege.

C.D.