Specialiști ai Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia, în frunte cu directorul executiv al instituției, dr. ing. Liviu Mușat, au fost prezenți, la finele săptămânii trecute, la Alexandria, la o întrunire informativă cu studenții Universității Valahia, precum și cu jurnaliștii din Teleorman. Liviu Mușat a reținut atenția auditoriului cu cele mai noi informații privind implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia. Regiune din care fac parte județele : Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.
În cadrul celor 13 axe de dezvoltare din Programul Operațional Regional 2014-2020,în acest an Regiunii Sud Muntenia îi revine suma de 950 milioane euro, bani care pot fi accesați de către antreprenori, instituțiile publice și unitățile administrativ teritoriale din cele șapte județe, pe bază de proiecte.
Așa cum a precizat Liviu Mușat în cadrul conferinței de presă, în Regiunea Sud Muntenia, până la data de 23 noiembrie 2017, pe diferite axe de dezvoltare au fost depuse 811 proiecte, în valoare totală de 3.920.603.697 lei, fondurile eligibile solicitate din Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat fiind de 3.079.905.177 lei. Cele mai multe aplicații, respectiv 215 proiecte, au fost depuse de mediul de afaceri și instituțile publice din județul Dâmbovița, în ordine descrescătoare urmând județul Argeș – 205 proiecte, Dâmbovița – 138 proiecte, Călărași- 76, Giurgiu – 73, Ialomița – 55 și Teleorman – 49 proiecte. Prin cele 49 de proiecte depuse la ADR Sud Muntenia, antreprenorii și autoritățile din Teleorman au depus proiecte a căror valoare totală se ridică la suma de 249.225.613 lei, fondurile eligibile solicitate pentru finanțarea acestora fiind de 198.619.448 lei. Adică cu de aproximativ patru ori mai puțin decât valoarea proiectelor depuse și decât suma totală a fondurilor solicitate de către mediul de afaceri și instituțiile publice din județul Dâmbovița.
Din totalul proiectelor depuse, pentru care au fost semnate contractele de finanțare, 35 aparțin județului Argeș, 26 județului Prahova, în coada clasamentului aflându-se județele : Ialomița – 4 proiecte, Teleorman și Giurgiu, cu câte 5 proiecte fiecare.
Valoarea totală a proiectelor depuse de teleormăneni, pentru care au fost semnate contractele de finanțare, se ridică la 8.988.977 lei, din aceasta 6.590.556 lei reprezentând suma eligibilă solicitată. Au primit resurse financiare patru societăți comerciale și municipiul Roșiorii de Vede. SC COSTI Auto SRL a primit bani nerambursabili pentru dezvoltarea capacității de producție, SC General Invest SRL pentru consolidarea poziției de piață a firmei prin achiziția de utilaje noi. SC Romelectro SRL a primit finanțare pentru dezvoltarea unei stații de betoane pentru construcții, iar SC Moane SRL pentru dezvoltarea companiei prin achiziționarea de echipamente pentru service auto. În fine, Municipiul Roșiorii de Vede a primit fonduri nerambursabile în cadrul unui proiect de extindere a zonelor verzi în cartierele din oraș.
Directorul ADR Muntenia, Liviu Mușat, a precizat că în luna decembrie va reveni la Alexandria, unde va fi semnat un contract cu o valoare foarte mare, lăsând, deocamdată, în suspans denumirea proiectului și a fericiților câștigători!
George ZAVERA