În Sala Amfiteatru a Colegiului Național „Anastasescu” din Roșiorii de Vede s-a derulat Concursul „Porni Luceafărul”, având ca temă viața și opera lui Mihai Eminescu și fiind dedicat elevilor din această prestigioasă instituție de învățământ.

Organizatorii proiectului au fost Biblioteca Colegiului Național „Anastasescu” și Biblioteca Municipală „Gala Galaction”, având ca parteneri Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman și Asociația Kiwanis Club- Roșiorii de Vede, coordonatoare fiind bibliotecarele Daniela Delcescu și Marinela Rușanu.

Competiția a cuprins trei secţiuni:

  • Secțiunea I: Test grilă cu întrebări din viața și opera poetului; Recunoașterea unor versuri din lirica eminesciană; Concurs de recitare- recitarea unei poezii din opera poetului, la alegere;
  • Secțiunea a II-a: Concurs de creație literară- poezii sau eseuri;
  • Secțiunea a III-a: Concurs de creație plastică- „Mihai Eminescu prin ochi de copil”; prezentare Power-Point a operei lui Mihai Eminescu.

Din Comisia de jurizare au făcut parte: manager Biblioteca Județeană „Marin Preda”, prof. Valentina Pașa; șef Serviciul pentru Cultură, Educație Creație și Sport, Primăria Roșiorii de Vede, Aurelia Bărbuț; bibliotecar Biblioteca Municipală „Gala Galaction” – Marinela Rușanu; scriitor și publicist Gabriel Argeșeanu; poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Florina Carvaci.

Concursul a fost organizat cu intenţia de a face cunoscută imaginea personalităţii marelui poet Mihai Eminescu, precum și opera acestuia, să motiveze elevii să iubească, să aprecieze, să respecte cultura și valorile naționale, să facă diferite conexiuni între literatură și arte plastice, să îşi valorifice cunoștințele dobândite în timpul orelor de curs, dar și pe parcursul activităților extrașcolare.

Cu acest prilej, poeta Florina Carvaci a recitat versuri eminesciene, iar Tedy Stîngă, liderul Trupei EUROTON a Casei de Cultură, a atins sufletele tuturor celor prezenți cu muzica sa.

Cornelia RĂDULESCU