Concediul de odihna în cazul angajaților part-time: salariatul cu timp parțial de 3 ore/zi are aceleași drepturi ca si cel cu norma întreagă

Concediul de odihna anual plătit reprezintă un drept al salariatului, prevăzut în Codul muncii, care nu poate fi limitat de angajator. Conform legislației în vigoare, durata minima obligatorie anuala a concediului de odihna de 20 de zile lucrătoare. Aceasta durata se aplica indiferent de tipul contractului individual de munca încheiat, fie ca vorbim de CIM pe durata nedeterminata, pe durata determinata, cu norma întreaga sau cu timp parțial.

PortalCodulMuncii.ro: „Salariatul cu fracțiune de norma este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunara, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma întreaga comparabil (art. 103 din Codul muncii, republicat).

Astfel, in situația in care numărul de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunara, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma întreaga comparabil, contractul individual de munca este cu timp parțial.

Cu privire la durata concediului de odihna, acesta se acorda raportat la numărul de zile cat lucrează salariatul pe an si nu la numărul de ore. Salariatul angajat cu o ora pe zi beneficiază de același număr de zile de concediu de odihna cu salariatul care lucrează 8 ore pe zi.

Astfel, salariatul care lucrează 3 ore pe zi, ziua lui de munca este de 3 ore deși nu este egala cu ziua de munca a salariatului comparabil cu 8 ore deoarece lucrează doar 3 ore pe zi si nu cu norma întreaga va beneficia de atâtea zile de concediu de odihna precum beneficiază salariatul care lucrează de luni pana vineri cate 8 ore pe zi.

Potrivit art. 106 din Codul muncii salariatul încadrat cu contract de munca cu timp parțial se bucura de drepturile salariaților cu norma întreaga, in condițiile prevăzute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Astfel, cu privire la durata concediului de odihna pentru CIM cu timp parțial alin. (4) al art. 145 din Codul muncii, republicat, potrivit căruia durata concediului anual de odihna pentru salariații cu contract individual de munca (CIM) cu timp parțial se acorda proporțional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin OUG 65/2005. In temeiul acestui articol stabilirea concediului de odihna al unui salariat cu CIM parțial se făcea in funcție de norma de munca.

Din momentul abrogării acestui articol concediul de odihna al salariaților cu CIM cu timp parțial nu se mai calculează proporțional cu timpul efectiv lucrat, adică in funcție de norma de munca, salariații având dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual, astfel cum a fost negociat si stabilit in contractul individual de munca.

Potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucrătoare. Așadar, durata minima a concediului de odihna pentru un contract de munca cu timp parțial de 3 ore pe zi si 5 zile pe săptămâna este de 20 de zile lucrătoare, durata efectiva este cea negociata de parți si înregistrata in contractul individual de munca si nu poate fi mai mica de 20 de zile lucrătoare.

Prin urmare, chiar daca ipotetic toți salariații pot avea un concediu de minimum 20 de zile lucrătoare, in fapt durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proporțional cu activitatea prestata de salariat într-un an calendaristic, ceea ce însemna ca se acorda proporțional cu perioada lucrata din anul calendaristic dar nu proporțional cu timpul de lucru ca si ore pe zi ci ca si zile pe an indiferent de norma de lucru.

Așadar, durata concediului de odihna anual se acorda proporțional cu activitatea prestata in anul calendaristic in funcție de numărul de zile lucrate si nu in funcție de numărul de ore lucrate.

Pentru salariatul angajat cu 8 ore pe zi, ziua de munca este de 8 ore.

Pentru salariatul angajat cu 3 ore pe zi, ziua de munca este de 3 ore.

Astfel, cu privire la salariații angajați cu CIM cu timp parțial cu 3 ore /zi, durata concediului de odihna este egala cu a salariatului angajat cu norma întreaga de 8 ore pe zi.

Având in vedere ca un salariat cu norma întreaga de 8 h/zi primește 21 zile co/an, respectiv 1.75 zile co/ luna si salariatul angajat cu 3 ore pe zi va avea dreptul la un concediu de odihna de 21 de zile pe an.”

Mircea OLTEANU

Despre autor