Comisia Europeană * În acest an, ajutorul Covid va fi de 225.000 euro pe fermă!

Comisia Europeană a decis să prelungească până la 31 decembrie 2021 cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de coronavirus. Comisia a decis, de asemenea, să extindă sfera de aplicare a cadrului temporar prin posibilitatea ca, până la sfârșitul anului viitor, anumite instrumente rambursabile să poată fi convertite în granturi directe.

Concret, Comisia Europeană a prelungit acordarea ajutoarelor Covid 19 și în anul anul 2021 pentru fermieri, dar și pentru întreprinderile din acvacultură și pescuit. Conform anunțului oficial venit de la Bruxelles, cuantumul ajutorului acordat în anul 2020 a fost dublat. Astfel, noul plafon este de 225.000 de euro / ferma care-și desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole și 270.000 de euro / întreprindere din acvacultură și pescuit.

Ca și anul trecut, odată cu ajutorul de covid statele membre ale UE pot acorda ajutoare de minimis în cuantum de până la 30 000 EUR/întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii și până la 25 000 EUR / întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul agricol, sub rezerva respectării cerințelor de minimis relevante.

Pentru întreprinderile afectate în mod deosebit de criza provocată de coronavirus, cu pierderi ale cifrei de afaceri de cel puțin 30 % în perioada eligibilă în comparație cu aceeași perioadă din anul 2019, statul poate contribui la partea din costurile fixe ale beneficiarilor care nu sunt acoperite de veniturile lor, cu o sumă de până la 10 milioane EUR / întreprindere (anterior 3 milioane EUR), precizează comunicatul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

George ZAVERA