Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza” Alexandria, școală candidat în cadrul proiectului EPAS

Una dintre cele 25 de școli din toată țara selectate pentru a participa la proiectul național ”Școli-Ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) este Colegiul Național ”A. I. Cuza” din Alexandria. Atlfel spus, unitatea de învățământ din municipiul reședință de județ candidează, în anul școlar 2018-2019, pentru titlul de școală-ambasador a Parlamentului European.

Echipa din cadrul Colegiului ”A.I. Cuza” din Alexandria, selectată pentru a participa la proiectul EPAS, este formată din cinci profesori coordonatori, ambasadori seniori și 12 elevi, ambasadori juniori.

Profesorii coordonatori ai echipei Colegiului Național ”A.I.Cuza” Alexandria sunt: prof. Marin Floricia, prof. Valeria Gherghe-inspector școlar general în cadrul ISJ Teleorman, prof. Cătălin Micu-director adjunct al Colegiului Național ”A.I. Cuza” Alexandria, prof. Mocanu Alexandra-inspector școlar în cadrul ISJ Teleorman și prof. Aliu Felicia.

Cei 12 elevi, ambasadori juniori sunt: Alexe Denisa, Bucătaru Lucreția, Burcin Victor, Cune Denis, Dorobanțu Rareș, Nicoară Bianca, Rizescu Alexia, Stancu Mihai, Atoicescu Alexandra, Tibacu Adelina, Turiac Diana.

Activități derulate în cadrul poiectului EPAS

Pentru a convinge că merită titlul de Școală-Ambasador, echipa Colegiului ”A.I Cuza” a derulat și va desfășura, în continuare, o serie de activități, care urmăresc respectarea unor cerințe impuse de program.

Activitățile derulate în cadrul proiectului presupun: sesiunile de formare pentru profesori, menținerea legăturii cu școlile pentru realizarea cerințelor impuse de program și evaluarea activităților școlilor implicate în programul EPAS.

În această ordine de idei, în perioada 18-21 ianuarie 2019, a avut loc instruirea juniorilor ambasadori ai Colegiului Național “Alexandru Ioan Cuza” Alexandria, care au fost selectați în urma unui concurs de eseuri cu tema “EU și rolul meu în U.E.” și au parcurs cu interes cele 6 module.

În perioada imediat următoare, în zilele de 21 și 22 ianuarie, juniorii ambasadori, împreună cu seniorii ambasadori ai Colegiului Național “Alexandru Ioan Cuza” Alexandria au amenajat un punct principal de informare, la parter, căruia i s-au adăugat altele, în cancelarie și pe holul etajului I. Această acțiune, intitulată “Gânduri despre U.E.”, a presupus împărțirea unor bilețele în formă de stea elevilor colegiului pentru a fi completate cu cele mai sincere gânduri despre Europa, câte un gând pe fiecare bilețel. Astfel, s-a urmărit promovarea principalei valoari a Uniunii Europene, solidaritatea. Cele mai frumoase 12 gânduri au fost selectate pentru a constitui drapelul Uniunii Europene, celelalte făcând parte din punctele de informare secundare precizate mai sus.

Profitând de ziua de 23 ianuarie 2019, când este sărbătorită Ziua Colegiului ”A.I. Cuza” Alexandria, într-un ianuarie inaugural, de bun augur, juniorii ambasadori din cadrul proiectului “EPAS”, alături de seniorii ambasadori au desfășurat o campanie de informare intitulată “În dulcele stil european”, cu accent pe importanța alegerilor europarlamentare din data de 26 mai 2019. Totodată, au fost promovate simbolurile europene prin confecționarea unor cocarde, pixuri, stegulețe și semne de carte, fiind puse în valoare creativitatea și spiritul de echipă.

În această zi festivă, pe lângă pregătirile de rigoare, au fost organizate numeroase ateliere, printre care și un atelier de gastronomie, realizat la inițiativa juniorilor ambasadori, cărora li s-au alăturat mai mulți elevi, într-un gest de solidaritate față de un olimpic național la limba franceză. Este vorba despre Rareș Dianconu, care suferă de cancer osos și are nevoie de o sumă importantă pe care familia sa nu și-o permite. Suma obținută în urma donațiilor s-a îndreptat către familia lui Rareș. Prin această acțiune s-a dorit să se evidențieze și o altă valoare a Uniunii Europene, drepturile omului.

Activitățile au continuat în data de 28 ianuarie 2019, când la Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria a avut loc sesiunea interactivă de informare, intitulată: “Contează, deci aleg!”, destinată elevilor de clasa a XI-a și a XII-a, având ca scop conștientizarea faptului că a fi informat reprezintă un avantaj, cu accent pe importanța votului lor. Cei aproximativ 240 de elevii prezenți în sală au fost solicitați să spună capitalele statelor membre, să dea exemple de valori și simboluri europene, să prezinte două date importante și durata mandatului unui europarlamentar. Cei care au dat răspunsuri complete au primit recompense, constând în: semne de carte, pixuri, bomboane.

În ziua următoare, în incinta colegiului a avut loc sesiunea interactivă, intitulată: “Un elev informat valorează cât doi.”, destinată elevilor de clasa a IX-a și a X-a, având ca scop conștientizarea faptului că puterea se află mereu în cunoaștere și, de aceea, este bine să fim informați La această activitate au participat aproximativ 200 de elevi ai colegiului.

În data de 1 februarie 2019 a fost organizată o altă sesiune de informare adresată cadrelor didactice ale colegiului.

Printr-un cumul de forțe şi într-un cadru european, ambasadorii seniori şi juniorii organizatori au distribuit profesorilor pliante, pixuri inscripționate şi semne de carte, corelând informațiile despre valorile şi simbolurile europene cu acelea despre Parlamentul European şi alegerile europarlamentare.

S-a punctat faptul că toți cetățenii statelor membre au o misiune importantă în viitorul comun european, aceea de a vota.

În vizită la Liceul Teoretic “Petre Pandrea” din Balș, școală-ambasador a Parlamentului European în anul școlar 2017-2018

Cea mai recentă activitate derulată în cadrul poriectului a avut loc sâmbătă, 23 februarie 2019. Juniorii ambasadori ai Colegiului Național “Al. I. Cuza”, împreună cu seniorii ambasadori au vizitat Liceul Teoretic “Petre Pandrea” din Balș, care a obținut cel mai mare punctaj cu un an în urmă, câștigând statutul de școală-ambasador a Parlamentului European. Aici, echipa unității de învățământ din Alexandria s-a întâlnit cu echipa liceului din Balș, coordonată de profesorii: Dumitru Paul Daniel – coordonator proiect; Loghinaș Grațiela, Mihăescu Gabriela, Țucu Mihaela, Tănase Marcel.

Atmosfera caldă și primitoare a încurajat dialogul, permițând juniorilor din cele două instituții partenere să prezinte, pe lângă aspectele importante din viața liceului lor, activitățile derulate în cadrul programului EPAS. Gazdele au adus la cunoștință juniorilor din Alexandria că ei reprezintă primul liceu care îi vizitează în această calitate. Întâlnirea a permis identificarea multor puncte comune, astfel încât, în cadrul ultimei activități din această zi, s-au constituit echipe mixte de juniori, car