Colegiul Naţional A.I Cuza din Alexandria, la ceas de sărbătoare: 98 de ani de existenţă

În fiecare an, în preajma sărbătoririi Micii Uniri – Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, colegiul naţional din Alexandria, care poartă numele domnitorului, aniversează „Ziua Liceului”. În acest an, la 98 de ani de existenţă, Ziua Colegiului Naţional A.I. Cuza din Alexandria a fost marcată ieri, 23 ianuarie 2018, printr-o serie de activităţi educative, artistice şi culturale, concursuri ştiinţifice şi sportive, desfăşurate în Amfiteatrul B. La aceste activităţi au participat, alături de actuali şi fosti elevi şi profesori ai colegiului, viceprimarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ioan Augustin şi subprefectul judeţului Teleorman, Ionel Oprea.

În deschiderea festivităţii, după intonarea Imnului Naţional, interpetat de elevul Octavian Broşteanu, directorul unităţii de învăţământ, Stănoiu Florin-Viorel s-a adresat tuturor celor prezenţi în amfiteatru şi a ţinut în mod special să salute câţiva elevi de clasa a VIII-a, cărora le-a urat succes la examenul de Evaluarea Naţională pe care-l vor susţine în vară şi despre care a spus că-şi doreşte să creadă că sunt „viitori boboci ai colegiului”.

Directorul Colegiului Naţional A.I Cuza din Alexandria a vorbit şi despre ziua de 24 ianuarie, când se sărbătoreşte Mica Unire, subliniind că „simbolul legat de Cuza, cu unirea, cred că ne dă prilejul să fim mai apropiați unii de alții, spre a putea configura perspectiva de viitor”.

Florin Stănoiu a vorbit şi despre rezultatele bune şi foarte obţinute de elevii Colegiului A.I Cuza la examenele naţionale, care fac cinste unităţii de învăţământ, poziţionând-o în topul celor mai bune licee din judeţ.

După discursul directorului unităţii de învăţământ, 21 de elevi ai colegiului, care au obţinut premii la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale în anul şcolar 2017-2018, au fost premiaţi şi felicitaţi.

Activităţile au continuat cu un program artistic, care a inclus: cântece intepretate de corul liceului, coordonat de prof. Cristian Chriţă, dans de societate al copiilor din cadrul DOMO DANCE Alexandria şi un dans tradiţional al copiilor din cadrul Ansamblului „Hora”, păstrător al tradiţiilor populare româneşti.

După festivitatea de deschidere, invitaţii au vizitat ateliere de lucru, printre care un atelier de artă culinară, cu strângere de fonduri şi o expoziţie de pictură şi grafică, intitulată „Suflet de adolescent”.

Şi în acest an, la manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Colegiului Naţional A.I. Cuza din Alexandria, s-a făcut remarcată prezenţa fostului director al unităţii de învăţământ, Dumitru Berceanu.

Ziua Liceului A.I Cuza din Alexandria este aniversată începând cu anul 1998, printr-o hotărâre a consiliului profesoral din 14 noiembrie 1997, în care s-a stabilit să fie instituită ”Ziua Liceului”, în fiecare an, la 24 ianuarie.

M. MEILĂ