Cluburile, barurile și discotecile, verificate de pompieri

11 acțiuni de verificare a barurilor, cluburilor și discotecilor din județul Teleorman au efectuat inspectorii de prevenire din cadrul ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, în perioada 3 noiembrie-5 decembrie 2017.

Potrivit unui comunicat de presă al ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, în urma celor 11 controale derulate la nivelul județului nostru au fost depistate 39 de deficiențe, una dintre ele fiind soluționată pe loc. Aceste nereguli au fost sancționate cu 39 de avertismente și 3 amenzi contravenționale în cuantum de 2500 de lei.

În timpul controalelor, inspectorii teleormăneni au identificat 3 obiective neautorizate, dar care, potrivit legislației în vigoare, au depus până la data de 30 septembrie 2017 documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanțare, fiind exceptați de la aplicarea amenzilor până la data de 31 decembrie 2017.

Pe durata controalelor au fost urmărite aspecte precum: verificarea modului de asigurare a dotării cu mijloace tehnice de primă intervenție; verificarea modului de exploatare a instalației electrice de iluminat și a sistemului de încălzire; asigurarea condițiilor de evacuare în siguranță a persoanelor; existența autorizației de securitate la incendiu; reglementarea fumatului și utilizarea focului deschis.

În intervalul menționat, pompierii au desfășurat și activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu persoanele responsabile din cadrul acestor localuri publice, asupra modalităţilor practice de evacuare a utilizatorilor, materialelor şi asigurarea primei intervenții în caz de incendiu.

Pentru perioada următoare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman va intensifica acțiunile de prevenire și va asigura prezența echipajelor de intervenție la evenimentele de amploare, în care sunt așteptați un număr mare de cetățeni, pentru realizarea rapidă a unor dispozitive operative în cazul apariției unor situații de urgență.

La nivel național, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă au derulat, în fiecare sfârșit de săptămână din perioada 03 noiembrie – 05 decembrie a.c., 847 acţiuni de verificare în cluburi, baruri și discoteci.

Pe timpul acestor controale, inspectorii de prevenire au identificat 2.906 neconformități, dintre care 328 au fost remediate pe timpul verificărilor. Neregulile constatate în teren au fost sancționate cu 654 de amenzi contravenționale, în cuantum de 1.548.350 lei. Dintre acestea, 36 de amenzi în cuantum de 88.550 lei au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale ce vizează prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Totodată, din totalul locațiilor verificate în această perioadă, au fost identificate 195 de obiective din categoria cluburi, baruri și discoteci, care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. În urma controalelor, nu au fost constatate încălcări grave privind securitatea la incendii, sens în care nu s-a impus aplicarea sancțiunii complementare de oprire a funcționării.

Verificările au vizat modul de respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor, de către chiriași sau de către administratorii/proprietarii spațiilor.

M. MEILĂ