CJPC Teleorman: Acțiuni de verificare privind deșeurile electrice și electronice

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Teleorman a desfășurat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale cu privire la echipamentele electrice și electronice (DEEE).

În timpul acestei acțiuni au fost controlați 12 operatori economici din Alexandria, Turnu Măgurele, Zimnicea, Roșiorii de Vede și Cosmești. La toți aceștia s-au constatat abateri, valoarea produselor necorespunzătoare fiind de 14415 lei.

Din acest motiv, s-au aplicat 12 sancțiuni contravenționale în valoare de 21000 lei și 5 avertismente. De asemenea, s-au dispus și 9 măsuri de oprire temporară a comercializării produselor necorespunzătoare, până la remedierea deficiențelor acestora.

Abaterile constatate au fost următoarele:

  • 1. Neinformarea consumatorilor privind timbrul verde-costurile cu DEEE, care a fost constatată la doi operatori economici.

Producătorii și distribuitorii sunt obligați să informeze cumpărătorii despre costurile colectării, tratării și eliminării în condiții de protecție a mediului, evidențiind separat aceste costuri. Timbrul verde este principalul instrument de finanțare a proceselor de colectare și reciclare, costul lui fiind evidențiat separat pe factură, având preț fix pe categorie de produse, iar producătorii au obligația să investească sumele colectate în procesele de reciclare.

  • 2. Neinformarea consumatorilor privind obligația de a colecta separat DEEE și de a nu le elimina, constatată la șapte operatori economici.

Producătorii trebuie să furnizeze utilizatorilor de DEEE din gospodăriile particulare informațiile necesare: obligația de a colecta separat DEEE; sistemele de predare și colectare; rolul utilizatrilor de EEE din gospodăriile particulare în reutilizarea, reciclarea și valorificarea DEEE; potențialele efecte nocive asupra mediului și sănătății umane din cauza substanțelor perculoase în EEE și semnificația simbolului „informațiile se furnizează în instrucțiunile de utilizare, care pot fi furnizate și la punctul de vânzare și prin intermediul campaniilor de conștientizare”.

  • 3. Marcarea EEE cu simbolul prevăzut de Anexa nr.10, constatat la trei operatori economici.

Producătorii sunt obligați să marcheze în mod corespunzător EEE introduse pe piață, pentru a marca colectarea într-o pubelă separată, cu roți , barată cu două linii în formă de X.

  • 4. Neafișarea prețului de vânzare în mod vizibil ușor de citit, care s-a constatat la doi operatori economici.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Teleorman sfătuiește consumatorii să selecteze selectiv DEEE, să le predea la centrele de colectare sau la magazine, în momentul achiziționării unui produs nou din aceeași categorie și să recunoască pubela specifică pentru colecționarea DEEE.

Ei trebuie să știe că simbolul EEE poate fi aplicat pe produs sau pe ambalajul acestuia.

Cornelia RĂDULESCU