CJAS Teleorman: Cu tratament adecvat, tuberculoza este vindecabilă

Tuberculoza (TBC), cunoscută și sub numele de oftică sau ftizie, este o boală contagioasă, al cărei microb, bacilul Koch, se transmite prin aer, atunci când o persoană bolnavă râde, vorbește, strigă, strănută, tușește sau scuipă.

Cel care are această boală îi expune riscului îmbolnăvirii pe toți cei cu care vine în contact în mod frecvent: familia, prietenii și colegii de serviciu.

Simptomele tuberculozei mai pot include pierderea în greutate, oboseala, febra, transpirațiile nocturne, durerea toracică, dispneea și pierderea apetitului.

Factorii de risc care pot favoriza apariția bolii sunt atât unele afecțiuni precum diabetul zaharat, bolile cronice renale, hepatitele cronice, silicoza, bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPCO) ori alcoolismul, anumite tratamente cum ar fi chimioterapia, imunosupresoarele și corticosteroizii, cât și factori economico-sociali: asistenţa medicală precară, condiţiile insalubre de locuit, aglomeraţia, fumatul şi malnutriţia.

Există și forme extrapulmonare ale bolii, precum tuberculoza osteoarticulară, meningeală, peritoneală şi urogenitală.

Tuberculoza este o boală vindecabilă, cu tratament adecvat.

Cu toate acestea, în lume anual 10 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză, iar 1,6 milioane mor din această cauză.

Circa 13.000 de cazuri noi apar și în România, în fiecare an.

Ca parte a eforturilor mondiale de eradicare a tuberculozei, Ministerul Sănătății derulează un amplu Program Național de prevenire, supraveghere și control al acestei boli, iar CNAS susține acest program prin acțiuni complementare cum ar fi finanțarea spitalizării bolnavilor TBC, finanțarea acordării de consultații și de tratamente direct observate la nivelul cabinetelor medicale din ambulatoriu, dar și finanțarea de concedii medicale cu durata extinsă până la un an și șase luni și cu indemnizație de 100% din baza de calcul pentru persoanele afectate de această boală.

În scopul facilitării depistării și tratării tuberculozei, CNAS a prevăzut și alte măsuri speciale pentru persoanele afectate, inclusiv pentru cele neasigurate.

Cornelia RĂDULESCU