Prefectul județului Teleorman, Benone Rababoc și primarul orașului Zimnicea, Petre Pârvu au participat la evenimentul dedicat memoriei eroilor și martirilor români căzuți în Războiul de Întregire Națională (1916-1919).

Organizat de Primăria Zimnicea, în parteneriat cu filiala Teleorman a Societății de Științe Istorice din România (prin președinta filialei, prof. Elena Ichim, inițiatoarea evenimentului), Inspectoratul Școlar Județean Teleorman (reprezentat prin prof. Sorin Ilie, inspector școlar general și prof. Amalia Dide, inspector de specialitate pentru istorie) și Asociația „Memoria și Istoria Mormintelor Românești din Franța” (reprezentată prin prof. dr. Christophe Woehrle), evenimentul a fost găzduit de Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, care găzduiește și Cimitirul Eroilor din orașul Zimnicea (Cimitirul Internațional de Onoare). Manifestarea a debutat cu o vizită a acestuia, un loc cu o încărcătură specială, o slujbă religioasă de pomenire a eroilor căzuți pe câmpul de onoare și o depunere de coroane. Evenimentul a continuat apoi în incinta bisericii, unde, după un scurt program artistic susținut de elevi ai Școlii „Miron Radu Paraschivescu” și copii din parohia bisericii, s-a trecut la prezentarea comunicărilor științifice.

Deschiderea a aparținut primarului Petre Pârvu, care a subliniat importanța manifestării.

Prof. Elena Ichim, inițiatoarea evenimentului, a susținut comunicarea „Monumentul Eroilor din Zimnicea- o arhivă în piatră a Războiului de Întregire Națională- 90 de ani de la inaugurare”.

Prof. dr. Christophe Woehrle a vorbit despre „Prizonierii de război români din zona Zimnicea în cimitirele militare din Franța (1916-1918)”.

Lectorul univ. dr. George Daniel Ungureanu a prezentat o comunicare dedicată „Prizonierilor și internaților de război români în Bulgaria și bulgari în România (1916-1918)”.

Dr. Alin Marian Pîrvu a vorbit despre „Generalul Ion Popescu “Sanitarul” și Războiul de Întregire Națională (1916-1919)”.

Col. (r) dr. Cristian Scarlat, președintele Asociației „Stindard”, a susținut o comunicare dedicată „Mormintelor de război românești în Germania și Polonia “.

Un moment special l-a constituit luarea de cuvânt a lui Aurel Susai (76 de ani), urmaș de erou de război.

După terminarea sesiunii de comunicări, oaspeții evenimentului de astăzi, însoțiți de primarul Petre Pârvu au vizitat mormântul strămoșului său din Cimitirul nr.1.

Preotul Gheorghe a vorbit despre importanța cunoașterii și cinstirii memoriei eroilor neamului nostru, pildă și exemplu pentru generațiile tinere.

La finalul activității, au fost înmânate diplome oaspeților prezenți la eveniment de către primarul orașului Zimnicea.

La această activitate a fost prezentă și prof. Lucica Sima, care a asigurat traducerea în limba franceză.

Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă: elevi ai școlilor zimnicene (urmași de eroi din Primul și al Doilea Război Mondial), profesori, directori de unități de învățământ, primari ai unor localități din zona Zimnicea, directorul Muzeului Județean Teleorman, dr. Pavel Mirea, comandanții Poliției Zimnicea și ai Detașamentului de Pompieri, public interesat de subiecte istorice.

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor