CinEd 2018: Sesiune de formare a profesorilor teleormăneni, la Alexandria
Pentru al treilea an consecutiv, CinEd România va organiza la Alexandria o sesiune de formare a profesorilor de gimnaziu și de liceu, care doresc să organizeze pentru elevi activități de educație cinematografică în cadrul proiectului de educație cinematografică pentru tinerii, CinEd.
Activitatea din municipiul reședință de județ va avea loc sâmbătă, 3 februarie 2018, în intervalul 10:00-17:00, în Sala de Ședințe a Primăriei Municipiului Alexandria și va fi coordonată de criticul de film Gabriela Filipi.
În cadrul sesiunii de formare de la Alexandria, va fi proiectat un film din catalogul CinEd. După vizionare vor avea loc discuții aplicate și exerciții practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziție de platformă.
Profesorii prezenți la sesiunea de formare vor primi câte o diplomă de participare, iar facilitatorii educaționali care se vor înscrie în program și vor organiza 3 proiecții pentru elevi, în acest an școlar, vor primi o diplomă de participare la programul european..
Spiritul stupului / El espiritu de la colmena (1973, Spania) în regia lui Víctor Erice este filmul care va fi proiectat la sesiunea din Alexandria. Regizorul filmului este considerat unul dintre cei mai expresivi cineaști spanioli, al cărui stil este comparat adesea cu cel al regizorilor Abbas Kiarostami, Hou Hsiao-hsien sau Terrence Malick.
”Acțiunea filmului are loc în Spania anului 1940, într-un sat din Castilia, unde proiecția filmului Frankenstein devine un mare eveniment. Două surori – Ana (8 ani) și Isabel (11 ani) – descoperă în urma acestei experiențe fascinante pragul dintre realitate și ficțiune și cum acesta poate fi interpretat diferit de fiecare din noi”, se menționează într-un comunicat de presă, transmims de Lavinia Cioacă, co-director Ideo Ideis.
CinEd își propune ca un număr tot mai mare de copii și tineri din Europa să aibă acces la filmele de artă din catalogul programului, prin proiecții în săli de clasă și de bibliotecă, dar și în afara lor. Astfel aceștia vor deveni spectatori activi, cu viziuni critice și un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână.
În cei 2 ani de activitate în România, programul a facilitat peste 150 de proiecții în întreaga țară.
Anul trecut, în județul Teleorman aproximativ 40 de profesori s-au implicat în program și peste 200 de elevi au beneficiat de proiecții speciale.
CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial și liceal) și de Asociaţia Culturală Macondo (pentru nivelul primar).
CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.
Parteneri în derularea acestui program sunt: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes, EduCaB, Asociația Română a Profesorilor Francofoni.
La Alexandria, în implementarea proiectului s-au implicat: Asociația T.E.T. Alexandria, Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, Primăria Municipiului Alexandria.
M. M.