Furturile din instalaţii şi accidentele rutiere sunt principalele cauze ale întreruperilor de energie electrică şi a fluctuaţiilor de tensiune. Cel puţin aşa spune conducerea CEZ Distribuţie. Potrivit acestora, în ultimele 6 luni, numărul cazurilor de sustrageri şi deteriorare din instalaţiile de distribuţie a energiei electrice a crescut constant, afectându-i în mod direct pe consumatorii din aria de acoperire a instalaţiilor respective.
Consumatorii pot beneficia de alimentare cu energie electrică de calitate, doar dacă şi instalaţiile aferente sunt la un nivel corespunzător de calitate.
“În timp ce programul de investiţii în modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice din zona CEZ Distribuţie creste de la an la an, se constata si o amplificare a doi dintre factorii de risc principal: intervenţia neautorizată în reţelele electrice, de cele mai multe ori in scopul sustragerii unor elemente metalice sau a combustibilului, si deteriorarea acestor reţele în urma unor accidente rutiere”, se arată într-un comunicat al CEZ Distribuţie.
În prima jumătate a acestui an, în judeţul Teleorman au fost furate sau deteriorate 6 transformatoare, o linie electrică aeriană de joasă tensiune şi 13 linii electrice de medie tensiune.
Durata medie de întrerupere în cazul unui transformator de putere sustras poate varia de la 6 la 12 ore, în timp ce durata medie de întrerupere în cazul unor linii electrice aeriene de joasă şi medie tensiune deteriorate, mai ales de accidente rutiere, poate varia de la 8 la 12 ore din momentul înregistrării incidentului şi până la remediere.
Valoarea daunelor provocate distribuitorului de energie electrice şi, implicit, disconfortul provocat consumatorilor, depăşeşte valoarea propriu-zisă a bunurilor sustrase, la acestea adăugându-se costurile şi durata manevrelor specifice de înlocuire a echipamentelor şi realimentare a consumatorilor afectaţi. Suma estimată a daunelor înregistrate în prima jumătate a anului 2013 se ridica la 1.752.000 lei.

C.D.

Despre autor