Cine scutură praful de pe dosare şi în Teleorman

După ce ne-am obişnuit cu cutremurele de la Galaţi şi cu cele din Vrancea iată că noi mişcări seismice se semnalează la Alba Iulia, Hunedoara, şi Deva, iar, mai nou, la Giurgiu, unde se pare că s-a sunat adunarea parlamentarilor aflaţi în vizorul DNA.
O evaziune uriaşă, de circa 50 de milioane de euro, s-a petrecut sub ochii şi cu sprijinul celor care ar fi trebuit să combată fenomenul. CSM a dat deja avizul pentru arestarea unui procuror de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie iar pe senatorul Bădălău doar calitatea de parlamentar l-a menţinut, deocamdată, printre colegii săi de dormitor şi de vot multiplu.
Arestarea comisarului Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a reuşit să pună în umbră toate subiectele fierbinţi ale acestor zile, de la demonstraţiile “pro” şi “anti” Roşia Montană până la mitingul pentru autonomia secuilor.
Pentru că e clar că arestarea poliţistului care a băgat spaima în interlopii din trei judeţe nu este tocmai “fuşeră” şi s-ar putea să aibă urmări catastrofale pentru “sistem”. Adică pentru cei care ar trebui să stârpească hoţia şi corupţia, dar care de multe ori nu fac altceva decât să rătăcească dosarele prin sertare şi să-i facă scăpaţi pe infractori. Poliţişti, procurori, judecători, s-au organizat în “frăţii” care le aduc linişte mafioţilor, iar lor bani fără număr, ca la manelişti.
Despre asemenea cazuri s-a vorbit rareori oficial în Teleorman, dar toată lumea, cât de cât informată, ştie câţi bani au fost deturnaţi de la traseul legal în Teleorman, fără ca făptuitorilor să li se întâmple ceva.
Nici când cazurile au devenit publice iar mânăriile financiare au fost date în vileag, cei implicaţi n-au păţit (cel puţin până acum) nimic. S-au publicat liste de inventar şi facturi, din care reieşea clar că haiduci cu funcţii sau protejaţi ai acestora au dat iama în bani publici, dar cum vorba zboară, nici imaginea nu stă prea mult pe retină, iar de asta au profitat şi infractorii, şi cei care trebuiau să-i dovedească şi pedepsească.
Să sperăm că în curând cazul Berbeceanu se va dovedi detonatorul adevăratei purificări a sistemului, a promovării de profesionişti oneşti în funcţiile importante din poliţie, procuratură şi justiţie.
Numai atunci vom putea să sperăm că, în sfârşit, cineva scutură praful şi pe dosarele marii corupţi din Teleorman.

C.O.