Cine l-a revocat pe ministrul Justiției

După ce a predat portofoliul Justiției inginerului electromecanic Lucian Bode, ministrul interimar numit de premierul Florin Cîțu, proaspătul demis Stelian Ion a dat cărțile pe față. Așa am aflat că nu întârzierea avizării Ordonanței privind Planul Saligny l-a determinat pe Cîțu să-l demită, premierul neavând autonomia și independența necesare.
„Domnul președinte (Klaus Johannis- n.r.) nu și-ar fi dorit să fac numirile procurorilor. Florin Cîțu nu are autonomie, nu e independent. (…) Nu știu cine va face numirile, vă spun doar că s-au făcut presiuni în sensul în care am fost criticat pentru motive inexistente. Aveam elemente să bănuiesc că voi fi oprit pe parcursul procedurii și nu voi ajunge la numirile procurorilor. Sunt foarte convins că ăsta este unul dintre motivele principale ale revocării.”
În sprijinul celor spuse de Stelian Ion stau faptele concrete. Remanierea sa a avut loc miercuri seara, ultima zi pentru depunerea candidaturilor la șefia DIICOT, urmând ca a doua zi ministrul să publice lista candidaților.
De remarcat faptul că încă din luna august președintele Klaus Johannis și-a exprimat nemulțumirea față de lansarea concursului pentru posturile cheie din marile parchete fără acordul său. Este vorba despre poziție de procuror șef DIICOT, procuror șef adjunct la DNA și șefi de secție la DNA și Parchetul General.
Deși n-avea undă verde de la președinte, Stelia Ion a demarat procedura care urma să se încheie pe 16 septembrie, când propunerile urmau să fie înaintate spre avizare către CSM, care le avizează consultativ. Adică președintele poate să țină sau să nu țină cont de părerea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
De data aceasta președintele s-ar fi aflat într-o situație ingrată. Cu un an înainte trecuse peste avizul negativ al CSM și o numise pe Georgiana Hossu, care a demisionat după câteva luni, soțul său fiind condamnat pentru corupție.
Acum n-ar mai fi putut trece peste avizul CSM, pentru că ar putea fi acuzat că își dorește controlul politic asupra procurorilor și al Justiției. De aceea, Stelian Ion ar fi trebuit să negocieze cu președintele propunerile, astfel încât să se evite avizele negative. Numai că ministrul Justiției a profitat de recomandările forurilor europene privind creșterea rolului CSM în numirea procurorilor și a demarat o procedură transparentă de selecție, scoțându-l din joc pe Johannis. Pentru că nu mai putea refuza un procuror selectat printr-o procedură transparentă și care are în spate avizul pozitiv al CSM.
Pe la colțurile Palatului Victoria se vorbește că Johannis ar fi vrut să știe dinainte pe cine va propune Stelian Ion la CSM, dar acesta i-ar fi transmis politicos că nu intervine în procesul de selecție. Și asta l-a pierdut.
Șt.B.