Cetățenii au avut nevoie de ajutorul pompierilor teleormăneni în 123 de situații în ultimele zile
Stingerea incendiilor, acordarea măsurilor de prim ajutor și operațiunile desfășurate în sprijinul comunităților, reprezintă principalele misiuni efectuate de către pompierii militari teleormăneni, în ultimele zile, la nivel județean.
Dintr-un total de 123 de intervenții, 76 au fost ale echipajelor SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea la spital a persoanelor cu probleme medicale grave, 37 pentru stingerea incendiilor, dintre care 33 de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, trei de locuințe și un incendiu izbucnit la un autoturism, patru accidente rutiere, produse pe raza localităților Alexandria, Brânceni și Ștorobăneasa, trei misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la evenimentele cu public numeros, o intervenție în sprijinul echipajului SAJ Teleorman pentru preluarea unei persoane cu probleme de sănătate și două activități de informare preventivă pe raza localităților unde s-a constatat faptul că a crescut numărul incendiilor de vegetație uscată.
Cea mai dificilă misiune a pompierilor a fost în cursul zilei de duminică, în jurul orei 15:25, în localitatea Didești, unde un incendiu de vegetație uscată s-a extins rapid la două case de locuit și la o magazie de lemne, din două gospodării, cu posibilitate de propagare la mai multe construcții din apropiere. Pentru localizarea și lichidarea acestui incendiu a fost nevoie de intervenția a patru echipaje de pompieri, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, din cadrul Punctului de lucru Dobrotești și de la Detașamentul de Pompieri Roșiorii de Vede, care au acționat aproape trei ore.
Pagubele, reprezentând două imobile, pe circa 80 mp, respectiv 50 mp și o magazie de lemne, au fost estimate la suma de 60000 de lei. În urma acestui incendiu a mai fost distrusă vegetația uscată de pe o suprafață de circa 8000 mp. Pompierii au reușit să salveze mai multe construcții și anexe gospodărești, apreciate la peste 100000 de lei.
Din primele verificări, a reieșit că acest eveniment s-a produs, cel mai probabil, din cauza unei țigări nestinse, care a fost aruncată la întâmplare în vegetația uscată.
Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor, motiv pentru care aceste activități sunt strict interzise. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Andreea MOROMETE