Cererile pentru finanţarea achiziţionării de răcitoare de lapte pot fi depuse până pe 30 iunie
Pentru ca fermele mici şi crescătorii individuali de vaci de lapte să poată rămâne în continuare în piaţă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a adoptat programul de sprijin financiar pentru procurarea de răcitoare (tancuri) de lapte, singura condiţie fiind ca aceştia să se asocieze la nivel de sat sau de comună în scopul utilizării împreună, cât mai eficient, a acestor instalaţii, aşa cum se întâmplă şi în alte state ale Uniunii Europene. Tancurile de răcire a laptelui asigură condiţii foarte bune de păstrare a laptelui până la preluarea acestuia de către firmele de colectare şi procesare.
Prin noul program de sprijin al crescătorilor de vaci de lapte, introdus de la 1 ianuarie 2014, s-a prevăzut cumpărarea a câte unui tanc de răcire pentru fiecare comună ori sat, acolo unde situaţia impune acest lucru, preţul pe care guvernul îl decontează crescătorilor de animale de lapte pentru un singur tanc de răcire fiind de 5.000 euro. În urma analizei privind cantităţile medii de lapte obţinute de către crescătorii individuali de vaci de lapte din fiecare comună s-a ajuns la concluzia că răcitoarele de lapte cu o capacitate de până la 1.000 de litri sunt cele mai indicate.
Măsura de sprijin financiar acordat crescătorilor individuali şi micilor ferme de vaci de lapte a fost anunţată în luna decembrie 2013, iar până la această dată, conform precizărilor ministrului Agriculturii , Daniel Constantin, au fost depuse la primăriile din întreaga ţară în jur de 300 de cereri de finanţare. Pentru a da posibilitatea tuturor crescătorilor de vaci de lapte individuali sau constituiţi în mici exploataţii de creştere a animalelor să beneficieze de acest program, termenul de depunere a cererilor pentru finanţarea achiziţionării de tancuri de răcire a laptelui a fost prelungit până la data de 30 iunie 2014, aşa cum a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.. Mai mult, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a semnat un protocol cu asociaţiile procesatorilor de lapte, care vor colecta laptele la intervale mai scurte de timp, respectiv la două-trei zile, preluarea cantităţilor obţinute urmând a se face pe bază de contract încheiat între firmele de procesare şi producătorii direcţi. În prezent, în România funcţionează 168 de unităţi autorizate pentru procesarea laptelui.
George ZAVERA