Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman: Medic Iulia Neguțu: „Calitatea sângelui depinde de sinceritatea donatorului.”

De peste 10 ani, Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman organizează colectă mobilă în orașele din județ, în următoarea ordine: prima zi de joi din lună – Videle; a doua zi de joi – Turnu Măgurele; a treia zi de joi – Zimnicea; ultima zi de joi din lună – Roșiorii de Vede.

În aceste orașe se deplasează medicul responsabil colectă, Iulia Neguțu, însoțită de cadre medicale medii.

În Alexandria, donatorii sunt așteptați la sediul CTS Teleorman, str. Mihăiță Filipescu nr. 12-14, de luni până vineri, recoltarea având loc între orele 7,30-13,30.

Deplasarea în orașele din județ vine în sprijinul acelora care doresc să facă acest gest umanitar, dar din diverse motive nu au posibilitatea să se deplaseze la CTS.

În medie, în localitățile unde are loc colecta mobilă, se prezintă până la 20 de donatori.

Acțiunea se desfășoară în incinta unității sanitare din localitatea respectivă, începând cu ora 8,00, printre donatori fiind și cadre medicale ale spitalelor orășenești, dar și oameni din toate categoriile sociale, conștienți de importanța acestui fapt.

Nevoia de sânge este permanentă, deoarece numărul donatorilor a scăzut considerabil în toată țara, nu numai în județul nostru.

La triajul donatorilor se determină hemoglobina, glicemia, iar în cazul în care au valori normale, urmează controlul clinic.

Medicul CTS Teleorman, Iulia Neguțu, ne-a declarat: „După etapa de selecție, urmează donarea. Este normal ca donatorii să fie sinceri și să răspundă corect întrebărilor din chestionarul pe care trebuie să-l completeze. Calitatea sângelui depinde de sinceritatea donatorilor.”

Sângele colectat este supus unor analize amănunțite, pentru a fi depistate eventualele boli: hepatita B,C, HTLV, o enzimă hepatică (ALT), lues, SIDA.

Cornelia RĂDULESCU