Cei care nu au asigurare obligatorie de locuință pot fi amendați de primari

În România doar una din patru locuințe este asigurată împotriva dezastrelor naturale. Oamenii nu știu că este obligatoriu, sau pur și simplu nu vor să plătească o poliță, deși costă maximum 130 de lei pe an. Se bazează pe faptul că, într-o formă sau alta, statul oricum o să îi ajute. Un rol important îl au primarii care, potrivit legii, trebuie să îi informeze pe cetățeni, iar apoi să aplice amenzi celor care nu își fac asigurare. Mulți edili însă habar nu au ce prevede legea și refuză să își sancționeze propriul electorat, de teamă că vor pierde voturi. Chiar și cei din localitățile în care există risc de inundații.

”Normal ar trebui cam toți să o facă, pentru că, ați văzut, la Galați, într-adevăr, cei care nu au avut, acum statul trebuie să le dea din buzunar, că săracii, le e milă, ți-e milă de un om… Ți-e milă și de ăla care nu are asigurări, și d-aia mulți nu mai fac asigurări: „Bă, lasă, bă, că tot îmi dă”, e o chestie aici, de judecată. Legea este cât se poate de clară: primăriile trebuie să trimită cetățenilor, de două ori pe an, înștiințări că sunt obligați să aibă asigurare împotriva dezastrelor. Aceeași lege spune cei care nu încheie polița, trebuie amendați de către primari”, a declarat un cetățean.

În România, unele legi sunt complet ignorate de autorități și politicieni, și sunt făcute doar ca să dea bine pe hârtie. La nivel național, dintr-un total de nouă 9.700.000, sunt asigurate doar 2.300.000, adică 23%. Situația cea mai dramatică este în mediul rural, unde doar 15% dintre locuințe au asigurare obligatorie. Cosmin Tudor, director adjunct PAID: În primul rând, este vorba de informare, categoric. Cea mai mare parte a populației nici măcar nu știe că există noțiunea de asigurare. Și uite așa, am ajuns într-un cerc vicios. Oamenii nu își fac asigurări, pentru că nu vor, nu știu sau, efectiv nu au bani, iar primarii refuză să aplice o lege de teama pierderii voturilor. Încă o dovadă că, în România, unele legi sunt complet ignorate de autorități și politicieni, și sunt făcute doar ca să dea bine pe hârtie.

Pavel ACHIM

Despre autor