Cea mai scumpă toamnă din ultimii ani

Începutul toamnei vine cu o surpriză neplăcută pentru românii care obișnuiesc să pună murături și conserve pentru iarnă: prețurile legumelor și fructelor de sezon sunt cele mai mari din ultimii ani. Românii care pun murături sau vor să facă zacuscă ajung să plătească și dublu față de anul trecut.

În piața din Alexandria, un kilogram de roșii se vinde acum cu prețuri cuprinse între 8 și 10 lei, aproape dublu față de anul trecut.

Gogoșarii costă între 7 și 10 lei, iar prețul castraveților variază între 6 și 8 lei, mai scumpi decât anul trecut.

Printre puținele legume cu preț mai mic de 5 lei se numără varza, care se vinde cu 4 lei kilogramul, și cartoful, cu același preț.

Și ardeiul gras are un preț piperat, 7-8 lei pe kilogram, iar țelina se vinde la bucată, în funcție de mărime putând costa 3 sau 10 lei.

Zacusca, un preparat foarte popular printre români, a devenit mai costisitoare.

Vinetele se vând cu prețuri între 4 și 8 lei pe kilogram, ardeii capia cu 7-10 lei iar ceapa cu 3-4 lei.

Comercianții susțin că scumpirile au fost provocate de secetă și de faptul că unele legume s-au copt mai devreme.

Dana PĂUNE

Despre autor