Ce votăm, aia avem
Deşi social-democraţii, prin vocea lui Valeriu Zgonea, au solicitat adoptarea noului Cod Rutier prin proiect de lege, dezbătut în Parlament, ministrul liberal Radu Stroe s-a încăpăţânat ca modificările aduse Codului Rutier să fie promovate prin Ordonanţă de Urgenţă. Aşa că ieri, proiectul respectivei Ordonanţe d Urgenţă s-a aflat pe masa Executivului.
De ce s-o fi grăbit Radu Stroe să evite dezbaterea parlamentară nimeni nu ştie precis, dar bănuim că s-a temut că va fi respinsă, având în vedere criticile care s-au abătut asupra actului normativ din partea opiniei publice, dar şi a colegilor de partid şi de coaliţie.
De altfel şi colegii săi liberali, în frunte cu Crin Antonescu au dezavuat proiectul în prima sa formă şi l-au criticat pe Stroe că nu a discutat în partid propunerea legislativă, înainte de a o supune dezbaterii publice.
Marţi, după ce ministrul de Interne s-a întâlnit cu parlamentarii social-democraţi, Crin Antonescu a reacţionat într-un mod care denotă că nu prea i-a convenit acţiunea ministrului său: „Ceea ce i-am cerut eu domnului ministru Radu Stroe a fost doar să discute – ceea ce domnia sa a făcut şi îi mulţumesc – temeinic cu parlamentarii. Eu m-am referit la parlamentarii partidului nostru, domnia sa s-a întâlnit şi cu alţi parlamentari, pentru ca în Guvern poziţia sa să aibă poziţia parlamentarilor. Şi în rest nici nu m-am mai băgat. E un subiect complicat (noul Cod Rutier n.r.).”
Şi e normal ca preşedintele Senatului să fie îngrijorat. Dacă noul Cod Rutier va intra în vigoare în forma propusă de Radu Stroe probării Executivului, liberalii îşi vor pune în cap peste 6 milioane de români, deţinători de permise de conducere auto.
Boc a redus salariile a puţin peste un milion de bugetari, iar asta l-a costat pierderea funcţiei de premier, iar partidul său a pierdut catastrofal toate scrutinele care au urmat. Cât vor pierde liberalii pentru că un fost activist UTC în Ministerul Transporturilor, pe vremea lui Ceaşcă, a ţinut morţiş să-şi lege numele de un act normativ aberant, care va bulversa viaţa conducătorilor auto, fie ei profesionişti sau amatori.
Şi s-ar putea să-i coste scump pe liberali la alegerile care urmează, fie ele europarlamentare, prezidenţiale sau pentru Parlamentul României.
Pentru că sub masca armonizării legislaţiei României cu cea din UE, în noul Cod Rutier s-au strecurat obligaţii care ţin de un fel de orgoliu miliţienesc, care ţine cu orice preţ să-l umilească pe cel din viaţa lui. S-a gândit tovarăşul Stroe că dacă amenzile cresc în mod aberant, vor creşte şi şpăgile iar poliţiştii vor rezista cu greu tentaţiilor. Păi dacă amenda e de ordinul zecilor de milioane de lei vechi nu e mai bine să-i dai 7-8 ca să scapi?
Ce vânau până acum greşelile şoferilor purtătorii de uniformă ascunşi prin boscheţi, dar cum o să le vâneze de acum înainte! Nici nu vor mai observa că au salarii mici sau că nu li s-au achitat drepturile de hrană sau pentru îmbrăcăminte. Şi nici nu vor mai arunca cu chipiurile prin curţile palatelor.
De acum omul sau firma vor fi „vinovaţi” de prosperitatea poliţiştilor. Singura cale de a nu mai fi la mâna lor e să nu mai circulăm. Altfel vom munci un an cu salariul minim ca să plătim cea mai mare amenda.
Este inadmisibil şi cinic să vii cu asemenea lege când autostrăzi nu sunt iar şoselele existente sunt pline de gropi şi supraaglomerate. Căile rutiere din România sunt la pământ (iar pe unele porţiuni de pământ), dar „legiuitorul” Stroe are tupeul să mai crească şi rovinieta cu 65%, dar drumurile rămân tot proaste, tot neluminate, tot nemarcate şi fără semne de circulaţie vizibile.
Probabil că cei care i-au votat pe Stroe şi pe liberali regretă acum, dar e prea târziu, trebuie să-i mai suporte trei ani şi jumătate.
Un vechi proverb spune că ce semeni, aia culegi. Parafrazând se poate spune că ce votăm, aia avem.
Şt. B.