Ce scump e somnul parlamentarilor!

Când aburii “uizikiului” îngurgitat de sărbători s-au mai risipit, puţinii neuroni ai multora din parlamentarii noştri s-au adunat de prin cutia craniană odihnită pe cefe groase şi legiuitorii cei fără de lege au început să grohăie, deşi sesiunea nu începuse încă.
Tema care-i preocupă pe uninominalii noştri nu e însă nici negocierile şi dezbaterile pe buget, nici zavera din justiţie şi nici scandalurile sexuale din tractirul poliţiei. Grija lor cea mare e că s-ar putea că Ponta să le smulgă pernele de cinci stele de sub cap şi să le tragă fotoliile aeriene de sub fund. Başca înlocuirea cisternelor de benzină cu bidoane de plastic de 2-3 vedre.
Această perspectivă sumbră din unghiul lor (obtuz) de vedere, mai sumbră decât reintrarea posibilă în recesiune a ţării, i-a făcut pe 80% dintre cei care, numai cu o lună în urmă cerşeau votul alegătorilor, să se revolte împotriva măsurii “cârlanului” Ponta, care pe zi ce trece se dovedeşte a fi un tretin abaş, care nu se prea lasă călărit. Deşi ceilalţi slujbaşi ai statului sunt obligaţi să se mulţumească doar cu salariul, aleşii neamului au trebuit să-şi angajeze nevestele sau ţiitoarele ca să le administreze stipendiile de la Parlament; salariu bunicel, diurne pentru zilele în care se ţin şedinţele în plen, sume forfetare pentru cabinete şi consilieri (îndeobşte rubedenii), bani de benzină sau bani de avion, după caz, etc. Până şi micul dejun este (era) plătit de la buget pentru cei care locuiau la hotel.
Mulţi dintre contestatarii lui Ponta invocă faptul că democraţia costă şi că demnitarii trebuie să aibă un statut special. Într-un fel au dreptate, dar această îngheţare a bugetului Parlamentului a fost impusă de situaţia economică în care se află România, clasa politică având o parte importantă de vină că s-a ajuns aici. Iar dacă până acum doar cetăţeanul de rând a suportat vicisitudinile crizei, e o chestiune de bun simţ ca şi clasa politică să fie solidară cu naţia. E adevărat că ponderea economiei bugetare care se realizează în acest fel se măsoară cu multe zerouri după virgulă în PIB, dar nu asta e o problemă. Austeritatea parlamentară nu e o pedeapsă pentru aleşi ciun semn de solidaritate cu alegătorii. Dar cine să înţeleagă asta? Reprezentantul minorităţii italiene, care, cu lacrimi de crocodil, încearcă să ne convingă că hotelul de lux e pentru el casa lui, aici se simte în siguranţă (de parcă l-ar ataca cineva). Şi ca el mulţi alţii se dau orfani şi spun că nu se descurcă cu 1000 de euro pentru cazare, că benzina e insuficientă pentru a ajunge în mijlocul alegătorilor, deşi cei mai mulţi o fac doar o dată la patru ani. Se plimbă, în schimb, cu maşina parlamentului rudele şi te miri cine. Zilele trecute, în plin scandal, Oana Mizil a fost surprinsă de „paparazzi” plimbându-şi nepoata cu maşina de serviciu, ca să dăm numai un exemplu. Unii comentatori explică de ce nu vor să renunţe unii parlamentari la hotelurile de lux. Locaţiile respective asigură o acoperire perfectă şi de ochii şi timpanele altor curioşi, inclusiv de ai nevestelor. În hotel intră şi iese atâta lume iar dacă te mai caută cineva poţi să selectezi vizitatorii prin intermediul recepţionerei, căreia ai grija să-i păstrezi bunăvoinţa, ca şi cameristei, pentru că şi gura lor trebuie să mănânce o pâine sau chiar un cozonac, dacă e tânără şi are pe vino-ncoace.
Nu ştim cum se va termina această poveste, deşi bănuiam că USL-aşii vor fi disciplinaţi şi nu-şi vor contrazice şefii, dar un lucru e sigur. Parlamentul obez, rezultat în urma alegerilor din 9 decembrie, a reuşit să mai coboare câteva trepte în încrederea populaţiei. Mai ales că cetăţenii au aflat ce mult îi costă somnul deputaţilor şi senatorilor; 1000 de euro (salariul) pentru somnul din bănci, în timpul şedinţelor, şi aproape 2000 de euro, somnul din paturile de cinci stele.
Să sperăm că până la luna care vine se vor trezi şi vor da primul semn de trezire, votând măsurile de austeritate propuse de Guvern.
Iată şi câteva păreri ale alexăndrenilor în legătură cu acest subiect.
F. T. 79 ani
E foarte bine cum a spus, cu 40 de milioane. Toate cheltuielile să intre în contribuţia lor. E o măsură foarte bună.
Cum să nu refuze, că doar au multă ştiinţă! Din ceea ce ştiu eu, este adevărat că numărul parlamentarilor a crescut, însă Ponta a spus că fondul rămâne acelaşi.
I. I. 74 ani
Să le ia de tot banii, că acolo sunt numai hoţi. Să nu le dea camere la hotel, să le dea camere cu chirie. 4000 de lei care ar vrea să le dea este o sumă foarte mare. Din 89, când s-au dus parlamentarii la hotel, s-au obişnuit aşa. Ne duc la râpă dacă o să îi mai lase aşa.
P.I. 39 ani
Până nu văd eu concret că le reduce cheltuielile nu cred nimic.
Dacă ar fi adevărată, ar fi o metodă extraordinară, dar când a ieşit Băsescu preşedinte a spus că o să reducă numărul de parlamentari, dar nu s-a ţinut de cuvânt.
Ar vrea să reducă cheltuielile dar nu o să reuşească, şi clar nici mie nu mi-ar conveni să mi se reducă din banii de cheltuială, dar acolo e o încrengătură.
A.V. 67 ani
În primul rând, sunt prea mulţi parlamentari. Iar în al doilea rând trebuie să se mulţumească cu cei 4000 de lei pentru cazare. Eu ce să mai zic, în condiţiile în care după 39 de ani de muncă m-am cu ales cu o pensie mizeră de numai 700 de lei?
S. P. 60 ani
În primul rând nu trebuia să se mărească numărul parlamentarilor. Iar în ceea ce priveşte măsura lui Ponta, tot respectul.
Să se ducă acasă dacă nu le convine. Eu la 41 de ani de muncă am 500 de lei şomaj.
C. P. 60 ani
E o idee excelentă. Şi aşa erau foarte mulţi bani. Nu munceau ei pentru atâţia bani. Ideea lui Ponta este foarte bună, să o ţină tot aşa.
Lor nu le convine să se mute la gazde, că nu le mai ies pasenţele, copiii lor stăteau pe acolo pe banii statului şi acum…
B.E. 63 ani
A făcut o treabă bună. E o decizie corectă. Şi-au făcut de cap cu atâţia bani.
Parlamentarii nu sunt de acord, că ei sunt învăţaţi cu mulţi bani. Baremul şi aşa e foarte mare, cei 4000 mii. Băiatul meu stă în Bucureşti cu 7 milioane lei vechi şi se descurcă cât de cât.
F.I.P 65 ani
E foarte bine că Ponta vrea să le reducă banii parlamentarilor.
Parlamentarii nu sunt de acord. Păi le dai 40 de milioane să locuiască? Sunt bani mulţi într-o luna. Eu cu o pensie de 800 de lei abia îmi permit să plătesc datoriile şi unui parlamentar cu 40 de milioane lei vechi îi trebuie şi menajeră?

Au consemnat A. FULGU şi M. MANAFU