Ce analfabeți!

Primul concurs organizat „pe bune” pentru ocuparea funcțiilor de șefi ai caselor județene de sănătate s-a încheiat zilele trecute cu rezultate catastrofale. Din cei 60 de candidați doritori de mărire, doar 54 au îndeplinit condițiile necesare înscrierii și au fost admiși la concurs. Dar până în ziua concursului 21 s-au răzgândit și n-au mai fost prezenți la examen. După această selecție naturală te-ai fi așteptat ca cea mai mare parte dintre candidați să obțină rezultate strălucite. Dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Doar cinci dintre participanții la concurs au reușit să treacă de baremul minim fixat de organizatori.

Care sunt cauzele care au condus la această situație catastrofală?

Dezinteresul pentru concurs poate fi explicat prin aceea că de-a lungul anilor nu concursurile au stat la baza ocupării funcțiilor de șefi ai caselor județene de sănătate, ci apartenența politică a candidaților. Așa că, de cele mai multe ori, numirile nu s-au făcut pe baza profesionalismului și nici prin concurs, adică definitive. S-au preferat interimatele, pentru ca șefii caselor să rămână la mâna celor pe care i-au numit.

În cazul de față, lucrurile sunt și mai complicate și vom vedea de ce. Potrivit articolului 33 din Statutul CNAS, în cazul în care la concurs nu se prezintă nici un candidat, precum și în situația în care contractul de management încetează, președintele CNAS are mână liberă să numească noi șefi interimari ai caselor județene, care vor funcționa până când un viitor concurs va stabili un câștigător pentru fiecare județ, adică până la Sfântu Așteaptă.

Prin urmare, șeful CNAS, Adrian Gheorghe, cunoscut ca „omul lui Voiculescu”, poate schimba când vor mușchii lui directorii, până la următorul concurs, având, prin ratarea concursului, acoperirea legală în fața liberalilor, pentru a-și instala oamenii la toate casele județene de sănătate și să gestioneze după cum îi taie capul imensul buget anual al CNAS, circa 9 miliarde de euro.

Dar vor ceda liberalii prea ușor găina cu ouă de aur partenerilor de coaliție? Greu de crezut, având în vedere miza financiară, dar și cea politică. Vom trăi și vom vedea, mai curând decât ne așteptăm.

Carmen ROBESCU