Catedrala ”Sf.Haralambie” din Turnu Măgurele, restaurată cu finanțare FEADR și de la bugetul statului

Proiectul de restaurare costă 20,496 milioane lei, iar banii provin din fonduri FEADR și de la bugetul de stat, precum și din bugetul local

Catedrala Sfântu Haralambie din Turnu Măgurele este unul din cele mai vechi și frumoase monumente istorice din Teleorman. Constructia monumentalei catedrale din Turnu Măgurele a început în anul 1900, după modelul bisericii mănăstirii Curtea de Argeș, ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab. Constructia a fost finalizată în anul1905. Marele istoric român Nicolae Iorga considera Catedrala cu hramul Sfântu Haralambie ca fiind a 3-a din țară în ceea ce privește valoarea sa arhitectonică și frumusetea ei, după cea de la Curtea de Argeș și cea de la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iași.

După cum arată pisania de la intrarea în catedrală, arhitectul care a proiectat biserica a fost D. Maimarol, iar constructorii au înălțat minunatul lăcaș de cult ortodox sub îndrumarea lui Nicolae B. Cernat. Pictura catedralei, în stil bizantin, a fost realizată de pictorii Eugeniu Voinescu, profesor la Școala de Arte Frumoase din București și italianul Romeo Girolamo, având ca model biserica San-Marco din Veneția.

În primăvara acestui an, monumentala catedrală va intra într-un amplu proces de restaurare, consolidare, protecție și conservare, banii necesari, însumând 20,496 milioane lei, fiind asigurați din fonduri FEADR, de la bugetul de stat și din bugetul local al primăriei Turnu Măgurele. Accesarea de fonduri FEADR și de la bugetul de stat, în valoare eligibilă de 20 milioane lei, s-a făcut printr-un proiect promovat de către un parteneriat public privat încheiat între UAT Turnu Măgurele și Parohia Sfântu Haralambie. Proiectul promovat de cele două entități a fost declarat eligibil de către ADR Sud Muntenia, contractul de finanțare fiind semnat în data de 5 decembrie 2017.

George ZAVERA